StoryEditor

Rubik nakon kocke izumio kuglu

Piše PSD.
3. veljače 2009. - 19:57

Ernoe Rubik, Mađar koji je izumio kocku koju su krajem prošlog stoljeća okretali u rukama milijuni ljudi, ponudio je nasljednicu popularne igračke ali ovog puta u obliku kugle.

Šarena kocka, djelo mađarskog profesora arhitekture, prodana je u 350 milijuna komada, a diljem svijeta organizirana su brojna prvenstva u njezinu slaganju.

Rubik je odlučio da će slijedeća verzija njegove igračke biti okrugla.

Novi Rubikov izum zove se "Rubikovih 360" i bit će predstavljen u četvrtak na sajmu igračaka u Nuernbergu u Njemačkoj, objavila je mađarska novinska agencija MTI.

Naravno, "Rubikovih 360" nije konkurencija kocki nego svojevrsni dodatak, pojasnio je David Hedley Jones, zamjenik direktora tvrtke Seven Towns, zadužene za proizvodnju i prodaju igračke izvan Mađarske.

Kugla je međutim veliki izazov kao i kocka, ako ne i veći, obećao je Jones.

"Rubikovih 360" sastoji se od tri prozirne ljuske u kojima se nalazi šest šarenih kuglica. Zadaća se sastoji u tome da se šarene kuglice kroz rupe u unutrašnjosti velike kugle premjeste u udubljenja iste boje u vanjskom sloju.

Kako bi dokazao koliko je nova igračka zanimljiva, proizvođač je angažirao dvostrukog britanskog prvaka u slaganju Rubikove kocke Dana Harrisa. Njemu su u prvom pokušaju bila potrebna dva dana kako bi došao do rješenja.

Nova Rubikova igra "napeta je" i mogla bi imati isti uspjeh kao i kocka, izjavio je 24-godišnji Harris, kojemu je svojedobno za slaganje kocke bilo potrebno samo deset sekundi.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 20:42