StoryEditor
Životpuštaj cimu

‘Rotom palagruzonom’ zaplovit će dvadeset falkuša

Piše PSD.
20. lipnja 2013. - 17:12
Svi moreplovci, entuzijasti jedriličarske umjetnosti, istraživači, čuvari maritimne baštine i ljudi od mora naći će se danas ponovno u Komiži i pustiti cimu s komiške rive - rekao nam je prof. dr. Joško Božanić, predsjednik Kulturne ustanove “Ars Halieutica”, najavljujući ovogodišnji Festival mora - “Rotu palagruzonu” koja će se održati od 20. do 24. lipnja u Komiži i na ruti Komiža-Palagruža.

Sezona plave ribe

“Rota palagruzona” – tradicionalna regata falkuša od Komiže do Palagruže, trajala je stoljećima, sve dok pojava brodskog motora nije komišku falkušu definitivno poslala u povijest i prepustila je zaboravu. Bila je to jedinstvena regata na Mediteranu i u Europi koja se održavala početkom svakog ribolovnog mraka od svibnja do kraja rujna – u sezoni lova na plavu ribu. Bio je to industrijski pogon bez premca na Mediteranu koji je proizvodio do 25.000 barila posoljene ribe za izvoz u Veneciju i zemlje Levanta.

Program Festivala mora - “Rota palagruzona 2013.” počinje višednevnim radionicama za mladež (uzlovi, opremanje i jedrenje gajetom), školom komiškog jezika i rokela koje organizira Udruga “Palagruza”.

Dolazak sudionika regate (dvadesetak brodova) u Komiži se očekuje danas do 13 sati. Istoga dana od 17 do 20 sati u Kulturnom centru “Ivan Vitić“ bit će održana međunarodna znanstvena konferencija s temom “Maritimna baština i održivi razvoj“. Posebni gosti na Festivalu mora ove će godine biti Hvarani, i njima u čast u 21.15 u Gradskoj čitaonici bit će otvorena izložba Borisa Kragića “Hvar - metropola mora“. Nakon toga bit će održana filmska večer u KC-u “Ivan Vitić“ na kojoj će biti prikazani filmovi “Brest 2012.“ (autor Cedric Barateau) i “Adriatic Adventure” (autor Dinko Božanić Pepe).

Zajednički start

U subotu 22. lipnja u 9 sati zajednički je start dviju regata (regate Komiža-Palagruža za veće brodove i regate za manje brodove na ruti Komiža-uvala Porat na Biševu). Na žalu Palagruže brodovi se očekuju imeđu 16 i 18 sati, nakon čega je organiziran posjet svjetioniku, a potom Udruga “Palagruza” za sve sudionike organizira Papinu večeru. Partenca brodova s Palagruže je u nedjelju u 8 sati, a očekivano vrijeme povratka u Komižu je oko 14 sati.

Na znanstvenoj konferenciji od 17 do 20 sati u KC-u “Ivan Vitić“  bit će predstavljen projekt rekonstrukcije komiške ofalkono gajete Jaglice i izgradnje ofalkono gajete koji je pokrenuo Pino Vojković. Na kraju konferencije očekuje se potpisivanje Deklaracije o brodu kao kulturnom dobru. U nedjelju navečer Udruga “Palagruza” organizira “Noć srdele“, pučku feštu na rivi na kojoj će nakon klapskog koncerta biti proglašenje pobjednika regate.

Bogoljub Mitraković


I HRM na veslima

•• „Ove godine imamo i jedan kuriozitet Rote, a to je posada Hrvatske ratne mornarice koja će pokušati na vesla u kuteru prijeći put od Komiže do Palagruže. Među veslačima bit će i zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj kojega je predsjednik Ivo Josipović, kao pokrovitelj ‘Rote palagruzone’, imenovao svojim izaslanikom“, rekao nam je Božanić.


Spremat će se ‘papin brujet’

•• U petak navečer u prostoru budućeg kluba ‘Falkuša’ u Komiži, Zlatko Marinović, splitski gastronomski umjetnik, prvi će put javno prezentirati ‘papin brujet’, palagrušku deliciju kakvom su komiški ribari počastili papu Aleksandra III. i njegovu svitu na Palagruži 9. ožujka 1177. Književnik Joško Božanić autor je priče o ‘papinu brujetu’ koju će predstaviti gastronomskom auditoriju tijekom večere.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 14:08