StoryEditor
ŽivotNapravite čistku

Roditelji, shvatite ovo ozbiljno! Neki od poklona koje su vaša djeca dobila za blagdane mogu skrivati opasnosti, posljedice neopreznog rukovanja nisu nimalo bezazlene

Piše Javorka Luetić
3. siječnja 2020. - 08:32
igračke

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana djeca dobivaju mnogo darova, najčešće igračke. Na policama je na tisuće igračaka, a odabir one koja će oduševiti dijete i koja će ujedno biti primjerena njegovim razvojnim sposobnostima te sigurna za zdravlje za mnoge je prekompliciran zadatak.

Stoga je pametno pridržavati se nekih pravila koja su postavili stručnjaci na temelju opsežne analize mogućih negativnih posljedica, manjeg ili većeg ozljeđivanja.

Za djecu mlađu od tri godine opasnost od gušenja predstavljaju sve igračke s promjerom manjim od tri centimetra (male figure životinja ili ljudi, sitne kockice, kuglice, igračke s malenim zviždaljkama, igračke koje imaju sitne okrugle baterije, medvjedići s prišivenim očima...) te sve igračke koje se mogu lako rastaviti na manje dijelove.

Upozoravajuće oznake

Prilikom odabira igračke obratite pažnju na oznaku koja upozorava da nije prikladna za djecu mlađu od tri godine jer je premala ili rastavljiva na manje dijelove.

Moramo paziti i na dijelove igračke koji se mogu lako slomiti ili oštetiti – dijete ih može progutati, udahnuti ili umetnuti u nos ili uši.

Provjerite je li piskajuća ili kuckajuća igračka dovoljno velika i kada je stisnemo. Dijete može stisnutu igračku staviti u usta, a kada stisak popusti, igračka ispunjava njegovu usnu šupljinu i zatvara grlo te uzrokuje gušenje. Igračke za malu djecu moraju biti čvrste, jake i dobre kvalitete. Nemojte da vas trgovci zavedu lijepim, ali loše napravljenim i brzo razbijajućim igračkama.

Montažne igračke s malim i vrlo jakim magnetima nisu prikladne za djecu mlađu od šest godina. Ako dijete proguta magnet, može doći do ozbiljnog oštećenja unutarnjih organa.

Igračke koje imaju vrpce, trake ili strune dulje od 22 centimetra nisu prikladne za djecu mlađu od tri godine jer se njima mogu udaviti. Takve igračke ne kupujemo ili s njih uklanjamo sve trake prije nego što ih ponudimo djetetu.

Bezopasne boje

Sigurna igračka ne smije imati oštre rubove niti oštre šiljaste dijelove. Igračke od metalnih dijelova također nisu prikladne za djecu mlađu od tri godine. Igračka ne smije imati ni otvore veličine 0,5 do 1,2 centimetra, jer se u njih mogu zaglaviti prsti.

Za malo dijete ne kupujemo igračke s pokretnim dijelovima (opruge, pogonski mehanizmi, šarke) jer mogu uštipnuti, urezati se ili zakačiti dijelove djetetova tijela ili uhvatiti dugu kosu. Mala djeca mogu se ozlijediti i šiljastim olovkama i bojicama, pa ih treba koristiti samo pod nadzorom odrasle osobe.

Igračke koje djeca često stavljaju u usta moraju biti izrađene od materijala koji nisu štetni za zdravlje, zato što i pribor za crtanje često završi u ustima ili na koži unatoč tome što dijete crta na papiru. Igračke moraju biti obojene bojama koje nisu opasne, koje ne pucaju i s kojih se ne ljušti boja.

Plišane igračke i kostimi trebaju biti izrađeni od perivih i nezapaljivih ili sporo gorivih tkanina, a punilo ne bi trebalo biti od sitnih čestica koje mogu uzrokovati gušenje.

Nimalo bezazleni 

– Baloni na napuhavanje opasni su za mlađe od osam godina. Djeca se mogu ugušiti s nenapuhanim balonom od lateksa ili komadićima balona koji puknu. Ne dopustite djeci da napuhuju balone bez nadzora odraslih osoba ili da se igraju s napuhanim balonima, a koristite ih isključivo za ukrašavanje.

– Igračke na električni pogon smiju se napajati električnom energijom najviše do 24 volta.

Djeca ih mogu koristiti samo pod nadzorom odrasle osobe, s tim da baterije u igračku smije umetnuti samo odrasla osoba.

Djeca igračke na baterije ne smiju nositi u krevet jer može doći do istjecanja tekućine iz baterijskih ćelija, pa kemikalije mogu uzrokovati opekline.

– Igračke sa šiljcima – mačevi, sablje, strelice... – moraju imati vrhove od mekog materijala ili na vrhovima vakuumirane čepove. Naučite dijete da ne cilja u čovjeka koristeći sablju ili luk.

– Video i računalne igre postaju posljednjih godina sve popularniji.

Odaberite samo one koji su primjereni dobi djeteta i izbjegavajte kupovinu igara koje potiču nasilje.

– Bicikli i biciklističke kacige – darovi za veću djecu – moraju biti u paru. Čak i kada darujete roler ili klizaljke, također uz kacigu morate dodati i obveznu zaštitnu opremu za dlanove, laktove i koljena.

– Redovito pregledavajte dječje igračke. I sigurne igračke mogu se pretvoriti u opasne, ako se razbiju ili rastrgaju. Ako mislite da igračka nije sigurna, odbacite je.

– Plišane i druge mekane igračke ne ostavljate u blizini izvora topline, poput štednjaka, kamina, grijača, mogu se zapaliti i izazvati požar.

#DAROVI#POKLONI#DJEčJE IGRAčKE

Izdvojeno