StoryEditorOCM
ŽivotMOJE SPLITSKO LJETO

Robert Žaja: Razmontirala me ‘stoka’

Piše PSD.
17. srpnja 2015. - 20:10

Eto, prvi put nam je u Split, nakon 25 godina djelovanja, došao umjetnički kolektiv “Montažstroj”. Doveo ga je na Splitsko ljeto Goran Golovko. I “kolektiva” Boruta Šeparovića, s mladom ekipom neprijepornih glumačkih i glasovnih sposobnosti, totalno me razmontirala.

Još mi u glavi zvoni “Afganistan... Jugoslavija, Somalija, Amerika...” I priznajem, nakon gotovo sat i pol vremena kolektivnog preznojavanja “Montažstroja” i gledatelja, dimnih zastora, videozida i poruka o “autocenzuri na koju pristajemo svi mi, od novinara do umjetnika”, loše sam i spavao...

Nakon predstave sam se i zapitao jesam li ja, kao običan splitski pučanin, (kulturno) nekompetentan, u glavi cenzuriran, bolesno opterećen prošlošću, imam li PTSP pa mi se priviđaju utvare?

Kada su u razmontiranom dvoru iza splitskoga kazališta Ante Perković, Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci i Konrad Mulvaj, ponavljam – nesumnjivo dobri mladi izvođači, iz dima Jugoslavije obznanili publici sve zasluge Šeparovićeva komada u razotkrivanju “(auto)cenzure”, njegov uspjeh i na beogradskom Bitefu, bio sam zbunjen, isprovociran, iskreno - i domoljubno povrijeđen.

Moji leptirići odavno su nestali

I upitao se – zašto sam došao, zar mi je zaista trebala ovakva demontaža?

Protiv gospodina Golovka, čovjeka koji mi je “priuštio” demontiranje i izrugivanje s Domovinom (oprostite, možda sam samo ja tako shvatio, zbog mogućeg PTSP-a) u mojemu, splitskom dvoru, nemam osobno ništa.

Ima čovjek i zanimljiv styling, njegove “leptirke oko vrata” uvijek me privuku. Prisjete me djetinjstva, jer kada bih bio nestašan, majka mi je uvijek govorila da imam “leptiriće u glavi”.

Moji leptirići su već odavno nestali, malo ih je rastjerao rat, a malo i poratni život. Volio bih da ih se i drugi oslobode.

Da “leptirke” nose samo oko vrata, da nemaju leptiriće i u glavi, leptiriće koji me više nikad neće mučiti pitanjem “Gdje je revolucija, stoko?”

PIŠE: ROBERT ŽAJA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 00:48