StoryEditorOCM
ŽivotKUDA ZA VIKEND

Razmišljate li o izletu, ovih pet atrakcija u okolici Splita preporučamo za posjetiti. Idealne su za obitelji

24. ožujka 2023. - 16:19

Razmišljate li o vikend obiteljskom izletu- evo nekoliko prijedloga za dobar provod bez puno vožnje.

1. Na području Općine Klis, u kliškoj Zagori, to su svakako Bunari. Bunari su uređeno izletište. Naime, deset bunara u dolini Rajčica, pokraj Niskog, prava su turistička atrakcija, smatraju tako u Općini Klis. Izgrađeni u suhozidu, zanimljivi su zbog svojeg prirodnog, gotovo simetričnog izgleda.

Riječ je o ulaganju u razvoj posjetiteljske infrastrukture na budućem izletištu kako bi se osigurao lakši i brži pristup bunarima Rajčice, u samom srcu jednog od najsušnijih dijelova Dalmatinske zagore.

image

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija, multimedijalni, interpretacijski i edukativni centar sa dodatkom poucnih staza i skolama u prirodi.
 

Tom Dubravec/Cropix

2. U blizini Malačke, iza Kozjaka nalazi se predivno izletište, pristupačno svakoj obitelji, a uređen je i botanički vrt.

Naime, Kaštela su jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se može pohvaliti s dva botanička vrta i to prvim školskim botaničkom vrtom u Hrvatskoj, kao i jedinstvenim Biblijskim vrtom.

image

Grabske mlinice

/Htz

Začetnik i idejni pokretač realizacije oba botanička vrta bila je ekologinja Ivna Bućan, a zahvaljujući ovoj umirovljenoj profesorici, Kaštela su postala bogatija za još jedan vrijedan botanički vrt. Nalazi se na području Griža, u blizini Biblijskog vrta, odnosno sjeverozapadno od svetišta Gospe Stomorije u Kaštel Novom.

3. Kružna, u cijelosti 2017. godine uređena staza, koja ide od Žrnovnice na sv. Juru u Perunu, postala je pravi turistički hit.

Naime, staza koja spaja Podstranu i Žrnovnicu, mjesto je gdje će svaka obitelj s djecom provesti idealan vikend. Naročio, jer se staza spušta od Peruna, iz južne padine Peruna kroz znamentu hrastovu šumu.

Kružna staza ide od centra Žrnovnice rimskim putem kroz Vilar – sv. Jure na brdu Perun do plaže u Strožancu Šetnjom se ide uz rijeku Žrnovnicu, te se vraćate u centar mjesta.

4. Mlinice u Grabu, uz posjet izvoru rijeke Rude, idelano je mjesto za obiteljsko duženje.

Grab je sa svojom rijekom prelijep u svakom dijelu godine, no u ovom dijelu godine, kada se već miriše proljeće, postaje čarobnom. Idealno za obiteljski odlazak u prirodu.

image

Grab

Nikola Vilić/Cropix

5. Dugopolje i novootvoreni Centar za posjetitelje "Skrivena Dalmacija", prava su senzacija za posjetitelje.

U multifunkcionalnom objektu od 700 četvornih metara posjetiteljima se predstavlja stara i skrivena Dalmacija, od makete stare masline do sobe koja predstavlja obližnju špilju Vranjaču.

– Imamo 3D mapu Mosora, imamo okuse i mirise, dolje u podnožju imamo vilu, imamo multi-touch stol gdje smo objedinili cijelu priču Centra. Kao neki vrhunac svega imamo vila-naočale gdje vi lebdite nad Mosorom kao vila i gdje ste privezani sajlom na planinarsku opremu – ističe Mario Antonije Bitanga, voditelj Centra za posjetitelje ‘‘Skrivena Dalmacija‘‘.

image

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija, multimedijalni, interpretacijski i edukativni centar sa dodatkom poucnih staza i skolama u prirodi.

Tom Dubravec/Cropix

Zgrada Centra izgleda arhitektonski atraktivno, moderno, ali vodilo se računa o njezinoj znakovitosti i simbolici. Leteći kubusi simboliziraju balans, a glavni građevni materijali bili su staklo i kamen koji prezentiraju suživot čovjeka i krša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 00:33