StoryEditor
ŽivotKaos u kući

Radite od doma: kako odvojiti privatno od poslovnog vremena? Majke sada posebno imaju dojam da rade dva posla, evo malog rješenja

Piše M. M.
15. listopada 2020. - 11:47

U početku rad od kuće izgleda kao da štedi vrijeme, ne morate ranije ustajati da biste se uredili za posao niti putovati do ureda, ali u posljednje vrijeme čuju se sve više i loše strane koje donosi. Posebno se to odnosi na žene i posebno one s djecom koje teško mogu objasniti ukućanima da ih ne smiju ometati dok rade pa stoga tijekom posla obavljaju kućanske zadatke i brinu o djeci, dok nakon službenog radnog vremena moraju ispunjavati zaostatke koji su im se zbog loše koncentracije i ometanja nakupili. Zbog toga često imaju dojam da oboje rade loše, a istovremeno su dvostruko iscrpljene. 

Naravno da bi ispravno rješenje bila neka vrsta regulacije rada od kuće i generalno jednakost u obavljanju kućanskih poslova koja zasad neopravdano pada više na teret ženama i majkama, ali mi se pitamo kako kratkoročno doskočiti tom problemu.

Glavna stvar koja bi pomogla vama da sami dobijete dojam da ste na poslu je da organizirate kutak u domu unutar kojeg ćete raditi. Vjerojatno ni sami nemate osjećaj da ste na poslu i lakše vas je izmanipulirati da se od njega udaljite ako radite za kuhinjskim stolom za kojim netko iz obitelji jede doručak. 

Zasigurno netko od vaših prijatelja ima radni stol koji više ne koristi, a trenutno se mogu naći i jako jeftine varijante u različitim dućanima. Isto tako radni stolovi sada dolaze u malim stiliziranim verzijama koje neće zauzeti pola sobe. Čak i toaletni stolić ili neka veća komoda mogu biti od koristi. Važno je samo da ih prilagodite radnoj atmosferi. 

Sitne investicije svakako će pomoći. Kupite stolnu lampu da bi u sobi u kojoj radite mogli ugasiti veliko svjetlo i tako je simbolički učiniti nepristupačnom ostalim ukućanima. Nabavite postolje za laptop jer ćete u protivnom cijeli dan sjediti pogrbljeni. Izraz tech-neck, dakle bolovi u vratu zbog korištenja kompjutora proširio se upravo zbog pandemije i rada od kuće. Glavna stvar koju bi bilo dobro da nabavite ako je nemate od prije je udobna stolica jer sjedenje na kauču ili fotelji može ozbiljno naštetiti kralježnici.

Priuštite si i jedan ukras za svoj stol koji će vas motivirati da se vraćate novom radnom mjestu. To može biti mala biljka ili vaza, ali ugodno okruženje na poslu provjereno pozitivno utječe na radni učinak. I za kraj kupite jednu kutiju u koju stane sav vaš radni materijal: laptop i njegovo postolje, punjači, slušalice, bilježnice. Nakon isteka radnog vremena spremite kutiju u ormar i ne otvarajte je do idućeg radnog dana.

Ako tako postavite stvari i budete odlučni članovi vaše obitelji će morati prihvatiti da je, bez obzira na to što ga obavljate od doma, to vaše radno vrijeme koje trebaju poštivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. listopad 2020 13:04