StoryEditorOCM
ŽivotJEFF CAPPS

Rad na najhladnijem mjestu na Zemlji može zvučati kao noćna mora, ali on kaže: ‘Dobar je posao ako ga možete dobiti‘

Piše MOZAIK SD
31. siječnja 2024. - 19:41

Amerikanac Jeff Capps je odlučio dati otkaz, a onda je počeo raditi u američkoj polarnoj stanici Amundsen - Scott. U intervjuu je otkrio detalje svog života na ovoj neobičnoj lokaciji.

"Radio sam kao automehaničar. Jednog dana mi je stari prijatelj rekao da im treba mehaničar za rad na motornim sanjkama na Južnom polu, bio sam veoma zainteresovan", piše New York Post.

Godišnje zaradi oko 70.000 eura. Ovdje je upoznao svoju djevojku Michelle. Žive zajedno sa istraživačima koji se bave analiziranjem klimatskih promjena i slično.

"Objekat u kojem živimo zovemo našim svemirskim brodom jer je udaljen više od tisuću kilometara od sljedeće stanice za istraživanje. Potpuno smo izolirani od svega", rekao je. Stanica na kojoj Capps radi je izolirana, a najbliža trgovina udaljena je 3000 km.

"Imamo sjajan tim kuhara. Unutra je sobna temperatura i možete samo hodati u majici." 

Sa Jeffom i Michelle u istom objektu žive 43 osobe.

"Izgradite izuzetno blisku zajednicu zato što svaki dan viđate iste ljude. Sve je poprilično dobro dok ne otvoriš vrata, a onda se sve mijenja", ispričao je. Također je ispričao kako je jednom prilikom popravljao vozila na -76 stepeni Celzijusa.

"Najgore je kada hladnoća pogodi bilo koji dio kože koji niste pokrili. Osjećate se kao da vas neko bode nožem", opisao je.

Uprkos svakakvim izazovima, Jeff smatra kako je druženje najbolji dio života na Južnom polu.

"Mi smo kao velika obitelj. Svađamo se, ali se i dalje poštujemo. Nakon svađe napravimo zabavu i uživamo u viskiju", kaže Jeff.

Muškarac je aktivan na Instagramu, gdje objavljuje mnoge zanimljive detalje s Južnog pola. Nedavno je privukao pažnju objavivši fotografiju svog ručka snimljenu na -64 stepena Celzijusa. Naime, fotografirao je potpuno zaleđeno jelo i gazirani sok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:18