StoryEditorOCM
Životkalkulator

Računate na njemačku mirovinu nakon samo pet godina rada tamo? No, računate li kolika će ona biti? Evo kolika...

Piše VIJESTI SD
9. lipnja 2023. - 17:37

Tko je pet godina uplaćivao u njemački mirovinski fond kasnije će dobiti zakonski propisanu mirovinu. Ali, koliko će to iznositi ako taj ostane tako malo godina? Ne primaju svi zakonski propisanu mirovinu - pišu Nezavisne novine.

Samo oni koji su ispunili tzv. razdoblje čekanja ili minimalno razdoblje osiguranja dobit će mjesečne transfere njemačkog mirovinskog osiguranja u starosti. Za klasičnu starosnu mirovinu morate uplaćivati ​​doprinose najmanje pet godina. No, što za visinu vaše mirovine znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja?

To se ne može općenito reći. Jer to kolika će vam biti mirovina uvelike ovisi o tome koliko zarađujete. Ne postoji zakonska minimalna mirovina. Što su vaši prihodi veći, to su veći vaši zakonski mirovinski doprinosi. A oni zauzvrat određuju koliko ćete mirovinskih bodova prikupiti.

Kako izračunati iznos mirovine

Ako zaradite točno onoliko koliko prosječni njemački radnik zaradi u jednoj godini, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Ta će prosječna godišnja bruto plaća 2023. provizorno iznositi 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku zemlje.

Za svaki mirovinski bod ostvarujete pravo na tzv. vrijednost mirovine. On trenutačno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Vaš mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli:

Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine.

I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost "1" ako ne idete u prijevremenu mirovinu i mirovina je obična starosna.

Sada pretpostavimo da ste pet godina zarađivali prosječni prihod na zapadu države i bili zaposleni u mirovinskom sustavu. Onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova, prenosi Fenix. Sadašnja vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1).

Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, mirovina će vam se promijeniti. S njemačkim kalkulatorom mirovinskog osiguranja možete odrediti kolika će ona biti i kada možete otići u nju.

Inače, mnogi ljudi, kada odluče doći u Njemačku, u polušali kažu upravo to: "Pa ja mogu izdržati samo pet godina..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:47