StoryEditor
ŽivotNjena uzdanica

Puno su toga dijelile, o čemu svjedoče ove fotografije: Severinu i Mani vezao je i skandal i uspjeh; Ovako je pokojna dramaturginja otkrila tajnu o Splićanki

13. studenog 2019. - 15:07
gotovac_severina1-190808

Ako je trenutak koji je obilježio Severininu karijeru bio onaj kad se s pozornica koncertnih dvorana preselila na kazališne daske i utjelovila "Karolinu Riječku", sigurno je, uz to, bio makar povod da oni koji nisu upućeni u kazališna zbivanja u državi čuju za Mani Gotovac. 

Najveću domaću teatrologinju, tada intendanticu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci koja nas je danas napustila u 80. godini života. Gotovac je upravo Severinu odabrala za ulogu Karoline Belinić Kranjec, povijesne žene koja je 1813. godine spasila grad od engleskog razaranja, čiji je lik i ranije privlačio književnike i umjetnike - komedija koja je digla Hrvatsku na noge i temeljena je na izvornoj priči Drage Gervaisa iz 1950. godine.

Nakon borbe s teškom bolešću, na svoj 80. rođendan preminula Mani Gotovac

Evo kako je tada Gotovac obrazložila svoj odabir da na daske "popne" najveću estradnu zvijezdu na Balkanu:

"Razmišljajući o tome tko bi mogao igrati Karolinu, došla sam na dvije ideje. Budući da je ona spasila Rijeku, trebala mi je hrvatska zvijezda, koja još pritom ima i nadimak Nacionale. Naravno da se tu pojavila Seve Nacionale, tu nije bilo drugog izbora!", kazala je za Nacional 2003. kad se "drama" oko predstave i odvijala.

Na Severininom YouTube kanalu kasnije je izašao video-intervju s Gotovac, dugo nakon što je predstava po prvi put uprizorena u riječkom kazalištu. U njemu otkriva detalje koje, kako sama kaže, do tada nije bila rekla ni svojoj uzdanici.

"Svi su mislili da je to moja producentska namjera, da ću ja sad napraviti neki "boom" u smislu publike... Mi smo boom imali već, i meni za to nije trebala Severina. Mene je Severina zanimala kao glumački talent. Nadasve veliki, što sam, naravno, javno govorila, ali nitko mi nije vjerovao. Međutim, ne mogu reći da nisam i sama imala tremu...", govorila je tad Gotovac, opisavši koliko ju je točno potreslo uzbuđenje prvog Sevinog izlaska na daske, onog u kojemu je uprizorila barunicu Castelli u "Gospodi Glembajevima".

"Ja sam i inače veliki tremaroš i bilo mi je beskrajno važno što će se dogoditi kada kazališni kritičari, kazališni ljudi koji nisu glumice i nisu jalni na njezinu pojavu, vide Sevu u ulozi. Ona je bila sjajna, ali ja sam bila toliko uspješna da sam ušla u toalet i povraćala sam! Od uzbuđenja...

Još nisam ni od koga ništa čula. Izlazim iz toaleta i u hodniku HNK, preda mnom stoji najoštriji kritičar kojeg smo mi ikada imali, i kojemu sam ja vjerovala, ma koliko se s njim svađala, Anatolij Kudrjavcev. Stoji on preda mnom, a ja čekam udar. No on mi kaže: Mani, otkrila si pravu glumicu!", priča.

"Suze su mi potekle niz lice i u cijeloj našoj konfuziji i slavi nakon toga, do dana današnjeg, ja to nisam rekla Severini", kazala je Mani Gotovac 2010. godine, punih sedam nakon prve zajedničke predstave.

Izdvojeno

27. srpanj 2020 08:55