StoryEditorOCM
Život(NE)sretni u ljubavi

Psiholog otkrio najveću grešku koju žene rade kad traže muškarca za brak: Evo savjeta ako ne možete pronaći pravog

Piše MOZAIK SD
19. rujna 2023. - 07:00

‘On‘ ne mora odgovarati idealnoj slici koju ste godinama mukotrpno usavršavali. Važno je da posjeduje što više onih osobina koje pozitivno cijenite. O ljubavi sanjaju i oni koji ne vjeruju da ona postoji. Daje nam snagu, pokreće nas, motivira... Ipak, paradoksalno, koliko god je svi željeli, sve je više onih koji ga ne mogu pronaći i gube svaku nadu da će je ikada imati, piše blic.rs.

Psiholog Leo Ivanišević pomaže svima doživjeti ljubavnu sreću.

- Problem nastaje kada uporno birate muškarce s kojima možete imati samo nefunkcionalnu i nezadovoljavajuću vezu. Ne činite to svjesno i namjerno, no osobine koje vas magnetski privlače nekome na kraju budu razlog zašto vaša veza propadne - kaže Leo Ivanišević.

Žene, dodaje, često griješe zaljubljujući se u hladne i distancirane muškarce, a onda od njih očekuju da postanu tople i pristupačne osobe.

- Mnogi od nas kroz veze uvijek iznova vrte istu tužnu priču s pokušajem da se promijeni kraj. Tajna je promijeniti početak. Bilo bi dobro da uz pomoć psihoterapeuta otkrijete što je temelj vašeg izbora i onda, svjesni svojih obrazaca, počnete donositi drugačije odluke - kaže Leo Ivanišević.

Znači li činjenica da žena nikako ne može pronaći pravog partnera da s njom nešto nije u redu?

- Pokušajte procijeniti i osvijestiti koji vaši stavovi, očekivanja, uvjerenja i obrasci koče zdrav partnerski odnos te ih pokušajte promijeniti. To ne znači da trebate odustati od sebe i pretvarati se da ste nešto što niste. Poanta je prihvatiti sebe u potpunosti, sa svim vrlinama i manama, a zatim se usavršavati prema postojećem potencijalu – kaže psiholog.

Treba li žena biti lovac ili lovina?

- Najviše je preporučljivo odustati od igranja uloga i ponašati se autentično. Nekada je korisnije prikazati osobine lovca, nekada plijena, ovisno o okolnostima osobine čovjeka koji vas je zainteresirao...

Većina neudatih žena starijih od trideset godina ima udane prijateljice koje nemaju vremena za izlaske kao prije. Žena koja je sama suočava se s činjenicom da nema s kim izlaziti i tako upoznati nove ljude. Kako izaći iz tog začaranog kruga?

- Ako je realnost takva da niti jedna prijateljica ne može ili ne želi izaći, najbolje bi bilo da proširite svoju društvenu mrežu i pozovete nekog od svojih poznanika. Rješenje je udružiti se sa sličnima. S druge strane, udane prijateljice mogu biti dobri posrednici za upoznavanje muškaraca - kaže Leo Ivanišević.

- Ako vam se gade takve namještaljke, tu su rođendani, proslave, razna okupljanja, na kojima se može pojaviti netko tko bi vam mogao biti zanimljiv. Ne treba zaboraviti ni mjesta koja okupljaju istomišljenike: predavanja, radionice, sport... U svakom slučaju, najvažnije je ne odustati, ne povući se i ne pasti u depresiju jer niste pronašli osobu s kojom bi mogli imati lijep odnos. Ne postoji samo jedna osoba na ovom svijetu koja bi vam odgovarala. Ako veza nije potrajala, nije kraj svijeta, naći ćete drugu, bolju. Svaki odnos iz kojeg nešto naučimo je uspješan odnos.

Dajte priliku različitim muškarcima za koje mislite da bi vam odgovarali, a imajte na umu da “kemija” ne jamči dobru vezu, komentira psiholog.

Savršenstvo ne postoji, čovjek ne može biti idealan

Često, dodaje, završimo u nizu sličnih odnosa, jer idemo za onim što znamo. Nažalost, ono što znamo nije uvijek dobro za nas. Gospodin Pravi ne mora, a uglavnom i ne može, odgovarati idealnoj slici koju ste mukotrpno dodavali tijekom godina.

– Čovjek treba imati što više osobina koje pozitivno vrednujete, ali ne može biti idealan. Važno je da se s njim osjećate dobro, da se možete razvijati i stvarno prihvatiti njegove mane, umjesto da ga pokušavate preodgajati. I nema konkretnog odgovora na pitanje gdje ga pronaći. Jednostavno, može se pronaći bilo gdje ako se racionalno propita idealna slika i postoji li išta savršeno u nesavršenom svijetu, pa tako i vi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:59