StoryEditorOCM
ŽivotTRI PRAVILA

Psiholog iz ‘najsretnije zemlje na svijetu‘ savjetuje: ‘Umjesto da se uspoređujete, fokusirajte se na druge stvari‘

Piše MOZAIK SD
1. veljače 2023. - 21:39

Stanovnici 156 zemalja svijeta svake godine kvaliteti svog života dodjeljuju ocjene od 0 do 10. Finska je prema njima već petu godinu rangirana kao najsretnija zemlja na svijetu, a upravo zato finskog psihologa Franka Martelu ljudi često pitaju što točno stanovnike ove zemlje čini zadovoljnima. Martel je za sve zainteresirane naveo tri pravila koje oni koji žele biti sretni, trebaju izbjegavati u širokom luku, piše Glas Istre.

image
Shutterstock

Ne uspoređujte se s ljudima oko sebe

"Ne uspoređujte se i ne hvalite se svojom srećom", zapovijeda jedna poznata finska izreka. Finci je se itekako drže, a posebno kada su u pitanju materijalne stvari i hvaljenje bogatstvom.

"Jednom sam naletio na jednog od najbogatijih ljudi u Finskoj. Gurao je svog mališana u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao si je kupiti skup auto ili unajmiti vozača, ali odlučio se za javni prijevoz. Tako izgleda uspjeh u Finskoj", tvrdi Martela, koji smatra da je ključ sreće raditi ono što vas čini sretnima, a ne prikazuje uspješnima. Postavljanje vlastitih standarda, kaže, bitnije je od uspoređivanja.

Ne zanemarujte prirodu

Istraživanje iz 2021. godine je pokazalo da čak 87 posto Finaca zemlju smatraju vrlo važnom jer im pruža mir i puni baterije.

"U Finskoj zaposlenici imaju pravo na četiri tjedna ljetnog odmora. Mnogi to vrijeme koriste za odlazak na selo i u prirodu. Pritom kažu da je i bolje ako u kućama u kojima borave nema struje ili vode. Ja živim pokraj Helsinki Central Parka, gdje idem u redovite šetnje", tvrdi Martela.

Provođenje slobodnog vremena u prirodi povećava vitalnost, zdravo je i daje nam osjećaj osobnog rasta. Nastojite dodati malo zelenila u vaše živote čak i ako je to kupnja nekoliko biljaka za vaš dom.

Imajte povjerenja prema drugima

Istraživanja pokazuju da što više međusobnog povjerenja građani neke zemlje imaju, to su sretniji. 

Eksperiment "izgubljeni novčanik" 2022. godine je testirao razinu poštenja građana "slučajnim" ispuštanjem 192 novčanika u 16 gradova diljem svijeta. U Helsinkiju je čak 11 od 12 novčanika vraćeno.

"Finci vjeruju jedni drugima i cijene iskrenost. Ako izgubite nešto vrijedno poput laptopa ili telefona, možete biti sigurni da ćete ih dobiti natrag. Djeca se tamo često voze javnim autobusom i igraju se vani bez nadzora", rekao je psiholog.

Dakle, kako biste bili sretni, potrebno je na bilo koje načine pomagati vašoj zajednici. Mala djela pažnje, kao ustupanje mjesta u autobusu ili vraćanje pronađene imovine vlasniku nisu na odmet. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 03:07