StoryEditor
ŽivotJednim potezom

Problemi s WC školjkom: kad ne znate biste li zvali vodoinstalatera ili potrošili stotine kuna na skupa sredstva, ulijte u nju jednu moćnu tekućinu koju sigurno imate kod kuće

Piše J. V.
20. rujna 2019. - 21:08
shutterstock_1110315968

WC školjka sigurno je jedan od onih predmeta u kući kojemu prilazite s najmanje elana kad je u pitanju čišćenje. Ako to uopće i radite dovoljno često, budući da nije baš riječ o procesu s kojim želite imati posla na dnevnoj bazi. Ili uopće.

Čuli ste sve o onome da su daljinski upravljači i tipkovnice prljaviji i od nje, ali od "školjke" svejedno - zazirete. Osim u slučaju nužde, dakako. Brojna istraživanja su pokazala da ju ljudi najčešće "preskaču" kad se radi o čišćenju kupaonice ili se pak sva higijena svodi na ulijevanje nekog od proizvoda za čišćenje, bez dodatnog "ribanja".

No kao i kod svakog drugog kupaonskog predmeta, upravo je ribanje neophodno. Kako se ne bi stvorio kamenac, tamne mrlje ili stvrdnuta prljavština, potrebno je školjku tu i tamo, izvana i iznutra, temeljito iščetkati i oprati.

Znate one WC školjke koje viđate po kolodvorima? Ako ste primijetili da je i vaša počela u svojim "dubinama" poprimati takav izgled, reagirajte što prije. I nećete trebati navući rukavice do pazuha, dovoljna je samo jedna, prilično moćna tekućina, javlja The List.

U Dalmaciji se čisti više nego ikad, sezonci muku muče s 'generalkama' apartmana: uvijek isti 'problemi' zadaju glavobolju, evo kako najbrže i najučinkovitije očistiti objekt

Posegnite za njom u onim trenucima kad ne znate biste li zvali vodoinstalatera da vam "instalira" novu školjku, potrošili stotinjak kuna na skupa sredstva ili samo prihvatili izgled "s kolodvora".

Tekućina o kojoj je riječ mnogo je puta spominjani ocat, koji uz to sigurno imate u kuhinji. 

Ako ste skeptični, evo pozadinski proces: ocat se dobiva procesom fermentacije, piše Kitchn. Nakon što se šećer u procesu pretvorio u akohol, jednom kad se tekućina "spakira" u bocu, alkohol se postupno pretvara u glavni sastojak octa, octenu (acetatnu) kiselinu - ono što i čini ocat tako kiselim. 

Razina pH destiliranog octa je 2,4 što znači da bez ikakvih problema može odstraniti nakupine sapuna, tvrdokorne mrlje i kamenac. U kombinaciji sa sodom bikarbonom odstranjuje čak i mrlje crnog vina.

Je li dovoljno ocat samo uliti u školjku?

Najbolje je, savjetuje Get Green Be Well, napuniti praznu bocu sredstva za čišćenje octom i dobro isprskati problematične dijelove školjke. Pustite da odstoji 10 minuta i potom potegnite vodu. Vanjske dijelove operite četkom. Možete, dakako, uliti ocat izravno u školjku ukoliko izgleda jako loše i prljavo. 

Dobar je savjet i mješavinu 50% octa i 50% vode koristiti za čišćenje nakupina kamenca u tušu. I Brightside donosi prijedloge za čišćenje, pogledajte kako u videu niže. Trik - ocat može poslužiti i za čišćenje unutrašnjeg prostora vodokotlića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 14:03