StoryEditor
ŽivotNAVODNO ČINE ŠTETU?

‘Prijatelji životinja‘ zgroženi su odlukom države o likvidaciji stotinjak grla stoke u Dolini Neretve: ‘Ne pucajte u životinje!‘

Piše Damir Šarac
22. listopada 2021. - 19:24

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje, izvijestila je Slobodna Dalmacija prije nekoliko dana, kojim je lovačkom društvu "Prepelica" iz Opuzena naloženo uklanjanje podivljalih domaćih životinja, goveda, ovaca, magaraca i konja "radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore".

image
Anđelko Kurilić

Riječ je o stotinjak domaćih životinja koje lutaju između naselja Krvavac i Komin i okolnim brdima te navodno čine štetu u naselju Desne. No, postavlja se pitanje – tko može pucati u plemenite životinje poput konja i može li se naći ljudskije rješenje?

Reakciju smo zatražili od Udruge "Prijatelji životinja", koja je zgrožena rješenjem Ministarstva poljoprivrede, donesenim na temelju nalaza Državnog inspektorata, te traži reviziju odluke:

Neodgovorni skrbnici

– Zabrinuti smo zato što se čini da postaje ustaljena praksa države da "zbrinjava" odlutale zanemarene i zlostavljane životinje pucanjem po njima, umjesto da im pronađe novi dom i sankcionira neodgovorne skrbnike. Životinje ne smiju plaćati životom ljudske pogreške i sramotno je što se u 21. stoljeću na prostoru EU-a propisuje odstrel domaćih životinja. Slike okrvavljenih konja, koza i ostalih životinja brutalno ubijenih vatrenim oružjem nije nešto po čemu bi se Hrvatska trebala prepoznavati i pamtiti – ističu "Prijatelji životinja".

image
Anđelko Kurilić

– Neopravdano je, skandalozno i nedopustivo pucati vatrenim oružjem u životinje koje ionako već dovoljno pate zbog ljudskog iskorištavanja, nemara i nedostatka suosjećanja. Bez sustavne i temeljite provedbe zakonskih propisa nadležna tijela tek su nalogodavci barbarskog odnosa prema nedužnim životinjama, što je civilizacijski i etički poraz – zaključuju "Prijatelji životinja".

image
Anđelko Kurilić

- Smatramo, prije svega, odgovornom veterinarsku inspekciju koja nije radila svoj posao i spriječila da uopće dođe do slučajeva tobože ''podivljalih'' (kao što je vidljivo u slučaju onih jadnih koza) i stvarno ''podivljalih'' domaćih životinja koje se razmnožavaju u prirodi, zbog čega se onda sve prebacuje lovnoj inspekciji Državnog inspektorata. Takvim strašnim propustima da se na vrijeme sankcioniraju neodgovorni vlasnici i spriječi ''podivljavanje'' domaćih životinja inspekcija nanosi veliku štetu samim životinjama, a ujedno traži od Ministarstva poljoprivrede da zataška njihov nerad izdavanjem rješenja za pucanje po kravama, kozama, ovcama, konjima i drugim životinjama koje su nekoć imale svoje skrbnike - ističu zaštitari životinja.

Na upit Ministarstvu poljoprivrede odgovorili su nam kako je na temelju Zakona o lovstvu i zapisnika Državnog inspektorata, nakon niza sastanka s različitim dionicima 1. listopada 2021., Ministarstvo donijelo rješenja o dopuštenju trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja u državnom otvorenom lovištu Rujnica i u zajedničkom otvorenom lovištu Opuzen.

Lutajuće životinje

- Znači, u skladu sa Zakonom o lovstvu, samo na području predmetnih dvaju lovišta radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore. Naime, prema inspekcijskom nalazu, riječ je o slobodno lutajućim životinjama koje je vlasnik napustio 2016. i ostavio bez odgovarajućeg nadzora. Unatoč tome što ovo nije bila laka odluka, Ministarstvo poljoprivrede bilo je dužno postupiti po zakonu, a sve radi smanjenja rizika od štetnih posljedica. Također, na temelju Zakona o lovstvu i zapisnika Državnog inspektorata, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim se u zajedničkom otvorenom lovištu Novalja dopušta odstrel podivljalih koza koje slobodno i bez nadzora lutaju prostorom lovišta, a nisu registrirane, nemaju vlasnika ili posjednika, nisu propisno označene te nisu pod veterinarskim nadzorom - stoji u reakciji Ministarstva poljoprivrede.

item - id = 1137212
related id = 0 -> 1141478
related id = 1 -> 1141462
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 13:59