StoryEditor
Život19. studenog

'Prestanite mi govoriti da budem jak!': jeste li znali da se danas obilježava Dan muškaraca? Muška priznanja mogla bi mnoge iznenaditi, evo koji je smisao ovog 'blagdana'

Piše J. V.
19. studenog 2019. - 17:06

Osmog ožujka slavi se svake godine Dan žena, u što je većina populacije jako dobro upućena. Biraju hoće li slaviti ili ne, počastiti žene u svojoj najbližoj blizini cvijetom, buketom, bombonjerom ili pak "preskočiti".

Kod nas se dodatno, gotovo tradicionalno, do njega drži još od dana bivše države. U Juoslaviji je "osmi mart" bio dan kada su se žene slavile, kako bismo danas rekli, "na najjače" - kao i u drugim komunističkim zemljama, u to vrijeme Dan žena slavio se kao što se danas, primjerice, slavi Valentinovo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MARIJA MILOŠEVIĆ (@mojimomenti) on

Tradicija je gotovo u potpunosti opstala, a svakoga osmoga dana ožujka obilježavamo ovaj važan datum koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Kroz povijest, a to ne treba posebno napominjati, njihova su prava bila, u najmanju ruku otežana, ako su uopće i postojala.

Upravo iz tog razloga mnogi dvoje nad "potrebom" za postojanjem današnjeg Dana muškaraca. Budući da je kod većine pripadnika fizički jačeg spola izostao trnovit put borbe za prava, bilo to ono glasa, zaposlenja ili nečeg trećeg, ne nedostaje onih koji danas komentiraju da je samo postojanje ovog međunarodnog dana - besmisleno.

19. studenog - Dan muškaraca

Mnogo je više onih koji uopće nisu znali da se obilježava. 19. studenog ušao je uistinu u tradiciju kao Dan muškaraca; sve je počelo početkom devedesetih godina, da bi se konačno upisalo 1999. u Trinidadu i Tobagu - za pokret je zadužan, prema nekim izvorima, liječnik Jerome Teelucksingh. Malta je, zanimljivosti radi, prva država u svijetu koja je dan počela obilježavati, oni to rade službeno od 1994. godine.

Danas se pak slavi u 80-ak država u svijetu, a Hrvatska, ako ćemo se voditi popisma dostupnima na internetu, nije jedna od njih. Na stranu popis, znate li ikoga iz vaše bliže okoline tko je uopće čuo za Dan muškaraca?

Odgovor vjerojatno nije potvrdan, no budući da je njegovo obilježavanje zaživjelo u Bosni i Hercegovini (još od 2011.), moglo bi se uskoro to dogoditi i kod nas. 

A zašto Dan muškaraca uopće postoji?

"Muškarci žive s mentalnim bolestima. Konstantno nam se poručuje "budi muško" i "budi jak". Muškarci su žrtve suicida. Prestanite im govoriti da budu snažni - muškarci iz vaše okoline također trebaju pomoć", glasi jedan u moru tweetova kojima današnji muškarci poručuju svijetu da su i oni "od krvi i mesa", da se bore s bolestima, smrti bližnjih i ostalim emocionalnim traumama.

Različit je po tome od poviješću obilježenog Dana žena, no i on postoji u svrhu "promicanja jednakosti" - u nešto, ipak, drugom smjeru od onog koji su kroz godine izborile žene.

Cilj je javnost educirati o onim muškarcima koji unose pozitivne promjene u svoju okolinu, ali i kako bi se osvijestio sve veći problem današnje populacije u globalu - borbe s mentalnim bolestima koja kao posljedicu često ima suicid.

Ohrabriti ljude na otvoreni razgovor o tome ekstremno je važno, prenosi tako danas Independent poruku humanitarne organizacije Calm, budući da je upravo suicid vodeći "ubojica" muškaraca mlađih od 45. godine života u Europi.

'Muškarci ne plaču'?

Zastarjele poruke poput "muškarci ne plaču" i "budi muško" mogu, upozorava Calm, ozbiljno i dodatno narušiti stanje danas ionako preopterećenih pojedinaca, poslom, zdravljem, obiteljskim situacijama ili problemima s financijama.

Cilj je, dakle, slavlje pozitivnih muških uzora, kao i probuditi svijest o tome da i muškarcima treba potpora. Rak testisa i prostate, sve veći broj mentalnih bolesti, "toksična slika o muškosti" i činjenica da ruku na sebe u većem postotku dižu muškarci nego žene dovoljno su, redom, dobri razlozi da današnji dan obilježite kako treba.

Svojim muškarcima, muževima, očevima, kolegama, braći i djedovima, jednim sitnim znakom pažnje pokažite da vam je stalo. Zahvalite im izravno ili nekom sitnicom na svemu onome čime vam uljepšavaju dane - tko kaže da ova tradicija uopće mora biti "službena"?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Connect Academy (@connectacademy.whis) on

#DAN MUŠKARACA#MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 12:17