StoryEditorOCM
Životglobalni problem

Prvi kibernetički stručnjaci Digitalne Dalmacije uskoro polažu međunarodni certifikat

Piše Petra Klarić/Sponzorirani sadržaj
22. srpnja 2024. - 12:15

U hotelu “AC by Marriott” u petak se održala promocija prve generacije polaznika ″CyberSec Akademije” koju je pokrenula Digitalna Dalmacija i Splitsko-dalmatinska županija. Akademija je dobila prvih osam laureata, a sudeći po onome što smo mogli čuti na promociji, to je tek početak.

image
Paun Paunović/Cropix

Na događaju su prisustvovali ugledni predstavnici iz područja obrazovanja, tehnologije i poslovnog sektora, uključujući voditelja Digitalne Dalmacije Damira Brčića, predstavnike PU splitsko-dalmatinske - Ivo Vranješ, voditelj Kriminalističko obavještajne službe u policijskoj upravi te Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost, prorektora Sveučilišta u Splitu Igora Jerkovića, prodekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu Silvestara Šesnića,  župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana. Također, bili su prisutni uvaženi predstavnici fakulteta i tvrtki iz IT sektora s kojima Digitalna Dalmacija surađuje i surađivat će u provođenju ovog programa: profesori splitskog PMF-a, predstavnici tvrtki Sistemi.hr, Mauer electronics, Eviden, Ericsson Nikola Tesla te udruge Split Tech City.

Cybersec Akademija Digitalne Dalmacije pokrenuta je s ciljem pokretanja sustavnog obrazovanja stručnjaka za kibernetičku sigurnost na našem području. Nedavni napadi na naše (ali i međunarodne) ustanove i institucije još jednom su dokazali važnost postojanja ovog kadra.

- Svjedoci smo i sami nemilih događaja zadnjih dana, ali to je samo vrhunac ledenog brijega, ovakve stvari događaju se gotovo svakodnevno. Kibernetički napadi, krađe podataka, krađe identiteta i ostale vrste ugroza koje se događaju ustanovama, ali i pojedincima.

image
Paun Paunović/Cropix

Splitsko-dalmatinska županija nastoji biti od koristi zajednici i zato je kroz projekt Digitalna Dalmacija kroz nekoliko godina pokrenula cijeli niz edukacija koje nam trebaju da bismo uhvatili korak sa svijetom i tehnologijom - kazao je na promociji Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije.

O važnosti stručnjaka za kibernetičku sigurnost govorio je i župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija i Digitalna Dalmacija prepoznale su ovu vrstu ugroza i evo, po prvi put smo pokrenuli “Cybersec Akademiju” u trajanju od osam tjedana. Imali smo 30 prijava, stručno povjerenstvo odabralo je 18 ljudi, a osam će ih danas dobiti potvrde o završetku Akademije te vaučere koji će omogućiti da dobiju međunarodni certifikat u području kibernetičke sigurnosti - rekao je župan.

Polaznici su tijekom tih osam tjedana imali priliku naučiti nešto o raznim aspektima sigurnosti, od prikupljanja podataka i različitih vrsta napada, do zaštite aplikacija. Nakon osam tjedana predavanja, stečeno znanje pokazali su u reportu koji im je bio svojevrsni završni rad. Jedan od njih, onaj polaznice Ivane Đirlić, predstavljen je okupljenima na promociji.

Osim Ivane, vaučer su zaslužili i Ilario Batistić, Marino Tolj, Ante Čurkov, Ivan Ivančić, Kristijan Padovan Savić, Domagoj Martinović te Kristijan Knežević.

Nakon nekoliko uvodnih riječi, dodjele potvrda i predstavljanja reporta, održana je panel rasprava pod nazivom "Stanje splitske cyber security scene" na kojoj su sudjelovali domaći stručnjaci za kibernetičku sigurnost. Uz Damira Brčića iz Digitalne Dalmacije, svoja iskustva podijelili su Mario Čurić iz Sistemi.hr, Mislav Kovač iz tvrtke Eviden i Zoran Matić iz Informatičke službe Splitsko-dalmatinske županije.

Kao najčešću vrstu ugroza Čurić je istaknuo takozvane phishing prevare, a dodaje da po pitanju sigurnosne kulture korisnika nema pravila, nekada su bolje educirani stariji, a nekada mlađi. Na kraju sve ovisi o tome koliko se ozbiljno shvaća važnost edukacije. Na pitanje koji je najveći problem sigurnosti, Čurić je odgovorio:

-U tvrtkama i ustanovama su mala ulaganja kada govorimo o sigurnosti, ne doživljava se kao važna stvar, dok se ne dogodi problem.

Mislav Kovač kaže da je o ovom problemu teško govoriti isključivo na lokalnoj razini jer je on globalan. Složio se s Čurićem vezano za učestalost phishing prevara. Istaknuo je jedan dobar primjer, u kojem je policijska službenica prevenirala potencijalnu ugrozu.

- Nedavno sam u policijsku upravu otišao produžiti osobnu iskaznicu. Dok sam ja popunjavao sve potrebne podatke, zaposlenica je gospodinu do mene rekla da ne može tu stajati jer joj može vidjeti monitor. To je stvarno dobar primjer, o takvim stvarima trebalo bi se educirati svugdje. S druge strane, i u velikim tvrtkama postoji problem slabog doživljavanja sigurnosti. Tretira se kao trošak - ispričao je Kovač.

Zoran Matić se osvrnuo na kibernetičku sigurnost ustanova i kako ona može doći na crnu listu za slanje mailova, koji su tada problemi, kako ih riješiti i koji se koraci tu mogu poduzeti.

Evo što je Splitsko-dalmatinska županija korektivno i preventivno poduzela.

-Nabavljena je dodatna domena, nabavljen je softver za izradu lažnih phising kampanja kao prevencija i edukacija zaposlenika – kazao je Matić.

Polaznici ove Akademije će obavljati sigurnosne provjere ustanova kojima je SDŽ osnivač i tako će se pružiti prilika za rast,  a zajednici će doprinijeti po pitanju kibernetičke sigurnosti ustanova. Osim Akademije, Digitalna Dalmacija provodi brojne edukacije, konferencije i projekte vezane za svijet IT-a, bilo da se radi o grafičkom dizajnu, kodiranju, AI-u... U svakom slučaju, kako je u uvodnom govoru najavio župan Blaženko Boban, ovo su tek prvi laureati "Cybersec Akademije", a ona će se nastaviti i u narednim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 08:09