StoryEditor
ŽivotU 74. godini života

Preminula Marija Baksa, jedna od ljubimica jugoslavenske kinematografije: rođena je u Osijeku, glumila je u dva 'domaća' hita, ali i u svjetskim uspješnicama

14. studenog 2019. - 20:24

Poznata srpska glumica, jedna od ljubimica kinematografije bivše Jugoslavije, Marija Baksa, umrla je u 74. godini života, javljaju Novosti.rs.

Preminula je u svom stanu u Beogradu, a uzrok još uvijek nije poznat srpskim medijima. Iako je većinu života provela u glavnom gradu susjedne države te u Rimu, obožavatelji vjerojatno znaju kako je rođena u Osijeku, a korijeni su joj talijanski. 

Popularnost je stekla 80-ih godina prošlog stoljeća, i to ulogama u filmovima "Kiklop" nastalom prema klasiku Ranka Marinkovića i "Davitelj protiv davitelja". Prvi zapaženiji film bio je "Svi bokseri idu u raj", a posebno je kritiku i publiku osvojio onaj "Mlad i zdrav kao ruža".

O njenim glumačkim sposobnostima nije nikada bilo dvojbe, no Marija Baksa glasila je i za jednu od najljepših žena u regiji. Ljepotica je toliko oduševljavala da postoji i jedna beogradska legenda njoj u čast - navodno su, kako pišu Novosti, muškarci koji bi sjedili po kafićima odgrizali komade stolova kada bi ona prolazila Jevremovom ulicom u centru Beograda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Graslon (@graslon2) on

Čim je kročila na javnu scenu postala je jedna od miljenica čitave Jugoslavije, a i dan danas se priča o njenoj fatalnosti i misterioznosti.

Marija je snimala filmove i "van Apenina i Balkana", među kojima je najpoznatiji "Tajna Cosa Nostre".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 12:32