StoryEditor
ŽivotUpozoravajuće

Pred očima 842 milijuna gladnih svijet godišnje baci trećinu proizvedene hrane ili oko 300 kg po osobi

Piše PSD.
4. travnja 2014. - 13:55
Svake se godine u svijetu baci ili propadne 1,3 milijarde metričkih tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, upozorava direktor UN-ove agencije za hranu (FAO) Jose Graziano da Silva u članku za Hinu i pita se je li to prihvatljivo u svijetu u kojem je 842 milijuna ljudi gladno, pothranjeno ili nema osiguranu prehranu.

"Koliko ste često u supermarketu prebirali jabuke ili banane koje najljepše izgledaju?", piše Da Silva. "Naša prirodna želja za lijepim voćem znači da se tone i tone voća i povrća s manjim nesavršenostima bacaju u smeće. Hrana koju bacaju potrošači, dućani ili restorani, međutim, samo je dio ove priče", dodaje.

Bacanje hrane u siromašnim zemljama manji je problem od činjenice da se goleme količine gube u ranijim fazama prehrambenog lanca. Gubici hrane na farmama, u tvornicama, prijevozu, skladištima i trgovinama dovode u pitanje sigurnost prehrane u brojnim dijelovima Europe i srednje Azije, pokazuju podaci FAO-a.

"U zemljama u razvoju, gubici nakon žetve mogu doseći čak 40 posto proizvodnje", istaknuo je da Silva. "U Europi, ako kombiniramo gubitke i bacanje hrane u cijelom prehrambenom lancu, govorimo o 280 do 300 kilograma po osobi godišnje", rekao je.

Direktor FAO-a upozorava da će se potreba za hranom s godinama povećavati uzmu li se u obzir prognoze da će do 2050. svjetska populacija doseći devet milijardi ljudi. "Ako se gubici i bacanje hrane smanje samo za pola, za prehranu stanovništva do 2050. proizvodnju će trebati povećati za 25, a ne kako se sada procjenjuje za 60 posto", rekao je Da Silva.

Borba protiv bacanja i gubitka hrane jedan je od pet elemenata "Plana za suzbijanje gladi" glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, a FAO zajedno sa širom koalicijom partnera radi na rješavanju toga i ostalih problema vezanih za sustav prehrane.

PSD, H, AFP

item - id = 230958
related id = 0 -> 1111233
related id = 1 -> 1110477
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 22:12