StoryEditor
ŽivotMožda niste znali

Pranje, peglanje, skidanje mrlja: zaboravite na sve savjete nadobudnih susjeda, dugogodišnja domaćica kraljevske obitelji podijelila je prave tajne zanata

Piše J. V.
29. listopada 2018. - 14:15

Svatko ima neke svoje ideje o kućanstvu, male trikove i savjete koje voli podijeliti s drugima, a i kritike - one su najslađe. Od parfema koji naprskaju na odjeću do omekšivača i načina upotrebe istoga, dijele se male tajne šakom i kapom, sve u svrhu čuvanja odjeće kako bi tkanina ostala "kao nova", a oblik sačuvan. Reklama za svaki deterdžent ikada.

No dok većinu takvih savjeta nadobudnih susjeda slobodno možete prečuti, kada vam iste pokuša udijeliti dugogodišnja domaćica u Buckinghamskoj palači, teško je praviti se većim katolikom od pape. 

Alicia Healey magistrirala je umjetnost brige o odjeći, a zanat je tesala ne samo u palači, već je u dvorcu Windsor vodila brigu o najsvečanijim toaletama u državi: za razne je događaje i primanja prala, peglala i "popravljala" haljine u kojima bi navečer zasjale supruge visokih dužnosnika, prinčeva i grofova.

"Takva odjeća je muzejski primjerak. Toliko je vrijedna da ju jednostavno treba čuvati, nositi da bude viđena, ali i brinuti se o njoj i voljeti ju", kaže za Daily Mail ova oduševljena domaćica koja je u svojoj karijeri vodila računa o torbama čije cifre probijaju plafon, kao i o brojnim dizajnerskim toaletama.

37-godišnja Alicia nedavno je odlučila sva svoja saznanja u vezi čuvanja odjeće podijeliti s javnošću - objavila je knjigu koja otkriva sve tajne zanata koje je godinama čuvala. Između ostaloga, kako se riješiti tvrdokorne mrlje, kako preživjeti napad moljca i što obući kada na prvi pogled nemate apsolutno ništa prikladno u ormaru - krize koje smo svi u nekom trenutku doživjeli.

 

 

1. Kako spasiti džemper koji se stisnuo u pranju?

Prvi savjet koji dijeli spretna Alicia tiče se katastrofe koju je teško izbjeći ako vam se pletnina našla u doticaju s vrućom vodom ili sušilicom. Važno je samo da reagirate odmah, sićušni džemper može se vratiti na svoje početno stanje.

- napunite plastičnu zdjelu ili vidro mlakom vodom i u to dodajte čep tekućeg deterdženta za osjetljive tkanine

- potopite džemper u mješavinu na 15-20 minuta kako bi se pletivo opustilo

- izvadite ga iz vode i lagano ocijedite (ne pretjerujte, oštetit ćete tkaninu)

- polegnite ga na čisti ručnik i lagano zarolajte kako bi izašla suvišna vlaga

- dok je još vlažan, postavite džemper na novi ručnik i lagano ga rastežite dok ne poprimi svoj prvotni oblik (prirodni materijali poput vune vrlo su podatni)

- pustite da se prirodno suši (možete ga više puta tijekom sušenja lagano rastezati do željene veličine)

 

 

2. Kako iščetkati džemper prepun "mucica"?

Brojni prirodni i sintetički materijali skloni su tome da se vrlo brzo ofucaju - najčešće oni mekši poput delikatne pletnine i kašmira. Važno je pritom ne nositi ih ispod grubljih materijala poput hrapave kože ili trapera, no što učiniti kada se jednom počnu formirati "mucice"?

Iščetkajte taj komad ravnomjerno - postoje posebni češljevi za pletenu odjeću, kao i mehaničke "britvice", a Healey napominje kako je važno pritom ne oštetiti "zdrava vlakna" - ne koristite ni slučajno obične britvice na delikatnim materijalima.

3. Kako bijele tenisice održati čistima?

Koliko god su vam bijele tenisice estetski lijepe i u trendu, morate priznati da su prava muka za održavanje. Samo bijeli džon može zadavati glavobolje, a kamoli kada se radi o kompletno bijelim tenisicama. Jedna, dvije kiše i već izgledaju prljavo i ofucano.

Ako se radi o krpenoj obući, s vremena na vrijeme slobodno ju smijete "zavrtitit" u mašini za pranje odjeće. Važno je da ih ne perete same, dodajte u pranje nekoliko starih ručnika kako biste zaštitili bubanj, a tenisice ubacite u staru pamučnu jastučnicu. Ako su mrlje tvrdokorne, prije pranja namočite ih u vidru tople vode i nekog tekućeg izbjeljivača.

Za mrlje na potplatu najbolje je koristiti četkicu za zube i malo deterdženta ili praška za odjeću.

4. Kako sačuvati boju jeansa?

Najčešće nošen odjevni predmet većine ljudi su traperice - zaista su vječno u modi. Najčešće ih stoga i perete, pa boja lakše blijedi, a oblik se gubi i od početnoga uskog postaje vrećast; ukratko, vaš najdraži par hlača postaje bezobličan.

Kako stoga sačuvati boju (ovo je naročito važno kod tamnijeg, primjerice crnog jeansa) i dizajn? Alicia Healey dijeli nekoliko trikova:

- nanesite zaštitu za tkaninu u spreju na novi jeans - ovo će "zaključati" boju u startu (Scotchgard i Nikwaks su najpopularnije marke na tržištu)

- perite jeans samo kada je prljav

- perite jeans u hladnoj vodi, vruća utječe na gubitak boje

- koristite jabučni ocat prilikom ispiranja - sačuvat će boju i isprati višak sapuna

- pustite da se osuši prirodno, ali ne na jakome suncu

- pripazite s odstranjivačima mrlja, mogli biste isprati boju

5. Napad moljca - nikakav problem!

Healey u knjizi navodi kako postoji jedno malo biće koje na kušnju stavlja njeno inače golemo strpljenje, a to su moljci. Ako primijetite rupicu, evo što vam je činiti.

- izvadite svu odjeću iz ormara, čak i ako nije vidljivo oštećena. Operite ju kako biste potencijalno odstranili sva jajašca moljaca - četkanje i peglanje također će ih uništiti.

- temeljito usišite i operite ormar i sobu, a vrećicu nakon usisavanja bacite

- oštećenu odjeću stavite u celofansku vrećicu ili onu za zamrzavanje i pustite da se hladi u zamrzivaču dva do tri dana

- izvadite odjeću i procijenite štetu - ako ne možete sami djelovati, odnesite ju profesionalcima

Kako biste se osigurali od budućih napada, čistite garderobu nekoliko puta godišnje, idealno bi bilo to napraviti na početku svakog godišnjeg doba. U ormaru možete držati vrećice lavande kako biste odbili ove male nametnike.

6. Spriječite, ne liječite

Za kraj, Healey dijeli i nekoliko trikova za očuvanje odjeće:

- koristite odgovarajuće vješalice: one tanke prekrivene tkaninom su najpreporučljivije (ako su preširoke mogle bi preoblikovati odjeću i raširiti ju)

- odjeću nošenu jednom ostavite na vješalici da se vjetri preko noći: čak i ako nije prljava, nošena će odjeća zbog tragova dezodoransa i znoja privlačiti bubice, ali i dodatno se usmrdjeti u ormaru ako ju tamo vratite

- držite garderobu organiziranom: ne slažite odjeću svugdje, već ju podijelite na nekoliko hrpa tako da uvijek znate gdje vam se što nalazi

- mrlje odstranjujte odmah

Nisu sve mrlje jednake

Mrlje na bazi pigmenta

- proizvodi i hrana u boji poput vina, kave, soka, parfema, trave, tinte

Postupak: mrlju "posupajte" papirnatim ubrusom, poprskajte hladnom vodom i ponovite postupak. Nanesite odstranjivač za mrlje i pustite da odstoji desetak minuta, zatim operite.

Pripazite na mrlje na bazi tanina, s njima nikako ne smijete koristiti sapun. Ako je "krivac" crno vino, kava ili čaj, utrljavanjem sapuna samo ćete pogoršati situaciju.

Mrlje na bazi proteina

- načešće one od hrane, te znoj i krv

Postupak: fizički višak pokupite vrhom pošade i obrišite papirnatim ručnikom. Namočite odjeću u hladnoj vodi i dodajte biološki deterdžent za predpranje. Operite u mašini na 40 stupnjeva.

Važno je nikada ne koristiti toplu i vruću vodu, protein na taj način ulazi u tekstil.

Mrlje na bazi ulja

- maslac, ulje, majoneza, losion za sunčanje

Postupak: ostružite krute dijelove mrlje. Pokupite ostatak papirnatim ubrusom. Pospite ju baby puderom (talkom) ili praškom za pecivo kako biste pokupili ostatak ulja. Ostavite nekoliko sati i nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja te operite.

Pripazite na mrlje od ruža: sadrže pigment i ulje. Najprije se pobrinite za uljni dio, a potom slijedite proceduru za mrlje na bazi pigmenta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 18:18