StoryEditorOCM
ŽivotADIO MATEO

Poznavao je Milu, Mišu, Olivera, a njega su znali svi! Piteša je bio dobra duša Festivala; ‘Tu sam od Antona Martija‘

29. veljače 2024. - 17:19

Čovjek iz grada, s Prokurative, Mato Piteša sahranjen je posljednjeg dana veljače na splitskom groblju Lovrinac. Za njim na društvenim mrežama žale poznanici koji su ga godinama viđali oko Splitskog festivala, uglavnom ljudi iz glazbenog svijeta i opraštaju se od njega s puno sentimenta.

Tko je bio Mato (Mateo) Piteša, pitaju se oni koji ga nisu imali sreću poznavati?

Sedamdeset petogodišnji Piteša bio je cijeli svoj život vezan za glazbenike i glazbena događanja u kojem je pronalazio mjesto za sebe - mjesto pomoćnika, čovjeka koji radi "sve šta triba", jer nikad mu nije teško i uvijek je tu da priskoči. Je li kafićima na Prokurativi treba iskrcati piće, presložiti stolice u gledalištu, nositi instrumente glazbenicima ili dežurati na zaštitnoj ogradi, kao i niz sličnih poslova, uvijek je bio pri ruci. Također, bio je tehnička pratnja na nekad popularnim turnejama pjevača po Sovjetskom savezu.

- Malo se o tome zna, ali on je na turnejama putovao sa Đorđijem Peruzovićem, Daliborom Ivaniševićem i Srebrnim krilima. Svi smo ga zvali Mateo i angažirao sam ga prošle godine da radi na Melodijama Jadrana. Cijeli život ga znam. On je osobno poznavao Milu Hrnića, Mišu Kovača, Olivera, a njega su pozdravljali svi. Bio je baš - "dobra duša" Splitskog festivala, uvijek na Prokurativama. Znao je sve događaje oko Splitskog festivala, o glazbi, kao i mnoge stvari iz povijesti koje su drugima bile nepoznate.

image


Tomislav Mrduljaš glazbeni producent i dugogodišnji organizator Splitskog festivala.
 

Paun Paunovic/Cropix

Znao je dati dobre savjete i nove ideje oko festivala, imam na njega lijepo sjećanje - kazao nam je skladatelj i glazbeni producent Tomislav Mrduljaš koji je prisustvovao i sahrani Mate Piteše.

- Njega su radi njegove marljivosti bar deset puta htjeli zaposlit u splitskim firmama, u ‘Jugoplastiku‘ na primjer i druge. Ali on nikad nije htio dalje od glazbe. Nema ni dana radnog staža, ali tu mu, uz glazbu, je bio život. Beskrajno lojalan i pomalno naivan. Jedan puno dragi čovjek - kaže estradni menadžer Ivica Bubalo koji ga poznaje više od 40 godina, još iz vremena kada je na Prokurativama radio Dalmacijakoncert.

image


Najveci kritičar hrvatske estradne scene, manadžer Ivica Bubalo

Vladimir Dugandzic/Cropix

Tomislav Mrduljaš je snimio i video u kojem Piteša priča o svojim početcima rada na Splitskom festivalu pa do svega što se promijenilo u posljednjih 50 godina.

- Ja radim na Splitskom festivalu 55 godina, od vremena Antona Martija. Kad su počele one scenografije, pa sve do današnjega dana. Razlika je onda i danas u tome što se sad slabo pokazuje interes za taj spektakularni festival na koji su dolazili iz svih krajeva bivše države, svi su se divili tim pjesmama.

Bilo je tako lijepo i uspješno, a da bi to tako bilo potrebno je da stane Grad uz direkciju festivala, kao i Županija i država. Da dođu i da vide šta treba da se to uspješno izvede. Sa retrospektivnim večerima mogu se vratiti mladi i stari, da se podsjete na ona vremena kad su se svi dizali na noge i aplaudirali izvođačima.

image

Splitski festival

Cropix

Moja težnja je da se Splitski festival vrati onoj reputaciji koju je imao u Europi. Zato se i zvao FIS, Festival internacional Split. Radojka Šverko, Trubaduri, pa Sergio Endrigo...Mene pitaju zašto se ne vrati scena pokraj fontane, zašto se ne vrati onaj sjaj festivala? - pričao je Piteša 2022. godine za Dalmacija Music Channel.

Gledati danas taj video i Matu na njemu ima potpuno drugo značenje.  Adio dobri duše Splitskog festivala i svih ostalih glazbenih događanja koji ne bi bili takvi da nije bilo tebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:19