StoryEditor
ŽivotNestvaran prizor

'Poželjela je hladno crno pivo. U četiri ujutro poslala mi poruku...': poznati kritičar opisao posljednje trenutke s prijateljicom Mani Gotovac

13. studenog 2019. - 12:30
promocija_gotovac5-030414

Od splitske teatrologinje Mani Gotovac opraštaju se danas na društvenim mrežama njeni prijatelji, kolege i suradnici. Splićanki je gotovo sve to bio Velimir Visković, a kritičar se danas prisjetio lijepih trenutaka koje je proveo s prijateljicom, i to u godinama kad ju je bolest već prikovala za bolnički krevet.

Nakon borbe s teškom bolešću, na svoj 80. rođendan preminula Mani Gotovac

Opisao je u svega nekoliko životnih rečenica njenu energiju, priča o druženjima i slavljima rođendana sasvim su u skladu s njom. Na svoj je 80. rođendan Mani Gotovac preminula, a Visković se prisjetio onog prethodnog, koji su slavili zajedno...

"Prije samo godinu dana... 

Navratila mi je danas u Leks moja frendica Mani.

- Ajme Mani, pa tebi je danas rođendan!!!

Ono, cmok, cmok, grl, grl...

Kaže meni Mani, nisam slavila kad sam bila mlada, a sad mi je ipak lipo kad mi se čestita.

I, eto, sad sjedimo u kafiću, tiho slavimo, uživamo u blagosti zagrebačke jeseni", prisjetio se.

Ranije je napisao:

"Danas je osamdeseti rođendan mojoj prijateljici Mani. U bolnici je, nepokretna, spojena na infuzije, katetere..., gomila cjevčica oko nje.

Ne zavarava se, svjesna je da odlazi. Ali prima to neviđeno hrabro, bez straha. Boli je, ali ne osvrće se na to. Kad dođem, priča mi o moru, o knjigama, o teatru... I o ljubavi... Onome što život čini vrijednim življenja!

Jako je smršavila, ali čudesno je lijepa. Sinoć sam bio kod nje. I rekao joj to. Zasvijetlile su joj oči:

- Vidiš, a nemam ni šminke, nisam se ni počešljala, takva sam, kakva sam!

- Ma, lipa Mani!

- A jesi mi donija ono?

Ono je tamno, Guinnessovo pivo. Poželjela je hladno crno pivo. U četiri ujutro poslala mi poruku.

- Neka bude jako hladno, gori mi utroba, treba mi da je rashladi!

Ne znam koliko je medicinski preporučljivo, ali nije pivo neki ozbiljan alkohol, mislim da je važnije ispuniti joj želju. Dok imamo želja, živimo!

Gledam kako pije pivo, izravno iz konzerve, licem se razlijeva blaženstvo...

- Kako je to dobro, ahhh...

Nestvaran prizor: takva ljubav prema životu, užitak u zadnjim malim zadovoljstvima.

Osjećaj ponosa da je pisala do trena kad je bolest bacila u postelji. Da je okružena pažnjom i ljubavlju svoje Katje, unuka, prijatelja...

Pa sritan ti rođendan, moja lipa prijateljice", čestitao je Visković u ovoj objavi prijateljici rođendan, svega nekoliko sati prije nego što je Gotovac preminula.

Mani Gotovac teško je bolesna i napisala je, prema svemu sudeći, svoju posljednju knjigu: Smršavila je 25 kilograma, ne liječi se, ne želi se liječiti...

Od Gotovac se danas na društvenim mrežama opraštaju i drugi prijatelji i kolege.

Njenog gostovanja u emisiji "Nedjeljom u dva" prisjetio se Aleksandar Stanković

"Bila je plaha i imala je tremu. Prije emisije, naravno. U emisiji je trema nestala. I kao pisac i kao živ čovjek koji govori, Mani je znala s riječima. U svijetu u kojem je infantilnost dominantan mentalitet i u kojem se čini da je sve rečeno, u kojem se čini da kamo god zakoračimo dospijevamo na područje koje je već okupirano propagandom, reklamom ili nekom drugom bukom. 

E, pa upravo u takvom svijetu zgodno je bilo divaniti s Mani Gotovac. Ako ništa drugo, zgodno je bilo čuti da je za ovo društvo, sa svojih sedamdeset i nešto godina, ona već odavno zrela za groblje, ali da se ona ne da na groblje, upravo takvom društvu usprkos. Osim toga, zgodan je i njezin odgovor na pitanje što kao žena od teatra misli o kazalištu u Hrvatskoj.

„Dragi moj , u Hrvatskoj pravog kazališta nema! A pravog kazališta nema zato što se u Hrvatskoj nitko ne j..e.“", napisao je.

Svoje je dvije-tri napisala i Anja Šovagović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Šovagović (@anjasovagovic) on

"Mani draga, radosna Mani, sad mi je žao da nismo do kraja popili ono vino, da nismo još dugo pjevali, da nismo strasnije polemizirali, da nismo ostali još.. . Pa, ipak, Vaš nas je smijeh utješio, Vaša nas je neočekivana blagost i smirenost sasvim umirila pa je oproštaj s Vama bio sretan i veseo do neba, do onih koji Vas u ljubavi beskrajnjoj očekuju. Putujte, živite, radujte se, pišite, pjevajte, snivajte i snujte tamo negdje, svugdje, u savršenom, vječnom, raskošnom i milostivom Božjem teatru", napisala je.

Gradonačelnik Splita uputio brzojav sućuti obitelji Mani Gotovac

Povodom smrti Mani Gotovac, velike spisateljice, kritičarke, dramaturginje i teatrologinje, gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio je njenoj obitelji brzojav sućuti:

Odlazak Mani Gotovac, svestrane umjetnice, kritičarke, spisateljice i teatrologinje, veliki je gubitak ne samo za obitelj, suradnike, prijatelje i nas koji smo imali čast poznavati je, nego i gubitak jedne istinske umjetničke veličine.

Veliki je to gubitak za cijelu Hrvatsku, ali posebno za Split, grad u kojem je rođena i kojemu je darovala umjetnost i sebe kao prva splitska intendantica u povijesti.

Poštovana obitelji, dijeleći s vama tugu ovoga trenutka, upućujemo izraze svoje iskrene i najdublje sućuti.

Draga Mani, Fališ

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik 

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 10:20