StoryEditor
Životnova linija fronta

Potpuno drugačiji Vogue: top modele na naslovnici zamijenile vozačica, babica i prodavačica. Ljepotice pandemije otvorile su srce: Trebalo je snage

Piše I.T.
2. lipnja 2020. - 11:21
Prepoznatljive naslovnice Voguea, poput ove s fotografijom Marija Testina, trenutno su u drugom planuRobin Utrecht/AFP

Pandemija koronavirusa posljednjih mjeseci obilježila je živote. Broj zaraženih, umrlih, onih koji su ostali bez posla i osnovnih egzistencijalnih sredstava iz dana u dan je rastao, a posljedice koje će virus ostaviti na čovječanstvo tek će se vidjeti.

Neki su slojevi društva, ipak, bili pogođeniji negativnim učincima pandemije, poput "običnih radnika".

Britansko izdanje časopisa Vogue stoga je ovomjesečnim izdanjem odlučio odati počast baš njima, radnicima koje je pandemija koronavirusa izbacila na prvu liniju fronta.

Uz naslov "Nova linija fronta", novo izdanje Voguea posvećeno je trima radnicama: Narguis Horsford - vozačici vlaka u Londonu, Rachel Millar - 24-godišnjoj primalji iz istočnog Londona i Anisi Omar - 21-godišnjoj djelatnici supermarketa u King's Crossu.

Edward Enninful, glavni urednik publikacije, rekao je da nije mogao naći tri prikladnije žene koje bi progovorile za milijune ljudi.

"Na vrhuncu pandemije bile su izložene velikim i manjim opasnostima, no obukle su uniforme i pomagale ljudima “.

Narguis, Rachel i Anisu snimao je fotograf Jamie Hawkesworth, a na čak 24 stranice progovorile su o svojim jedinstvenim iskustvima.

Narguis Horsford je ispričala kako se osjećala napunjena ponosom, kad joj je putnik u vlaku, u jeku pandemije, zahvalio na njezinom radu.

"Nisam heroj, ponosna sam vozačica vlaka i sretna sam što sam mogla pomoći ljudima tijekom ovog teškog razdoblja. Naše usluge su bile od vitalne važnosti za nastavak kretanja, osigurali smo da svi radnici koji su morali stići na svoje odredište ondje i stignu", ispričala je za Vogue.

Primalja Rachel Millar rekla je da joj je jedan od najtežih trenutaka bio kada joj je - ukraden bicikl!

Izrazila je i tako nužnost osiguranja transporta.

"Trebalo je imati snage snaći se svaki dan i doći na posao, s pozitivnom energijom, imati snage za sve roditelje kojima je bila potrebna pomoć i utjeha", sjeća se Rachel.

Rachel je za Vogue ispričala i kako joj je prijateljica posudila 500 dolara da si kupi novi bicikl, a kao odgovor na njen post na Twitteru, lokalna tvrtka donirala joj je potpuno novi električni bicikl.

"To je samo jedan primjer silne podrške u zajednici koju sam doživjela i osjetila u posljednjih nekoliko mjeseci", nadodala je Rachel.

Anis Omar je pričala o odnosu kupaca prema prodavačima prije i tijekom pandemije.

"Nekad su prodavače u trgovinama kupci uglavnom gledali kao asistente koji bi im trebali pokazati gdje stoje jaja, u pandemiji su pokazivali puno više razumijevanja za naš rad.

Ljudi su bili puno ugodniji i topliji" - zaključila je Omar.

Urednik Voguea je komentirao i kako je svjestan da su liječnici, medicinske sestre i njegovatelji u Britaniji podnijeli velike žrtve za zemlju usred razorne pandemije".

"Ali razmišljao sam i o svim ostalim ljudima koji su bili vani, vozačima podzemne i autobusa, poštarima koji su nam dostavljali pakete, ljudima koji su slagali police u lokalnom supermarketu.

Postoji toliko ljepote, no čini se da nam uvijek trebaju izvanredne situacije da bismo to uvidjeli", zaključio je Enninful.

Novo izdanje britanskog časopisa Vogue u prodaji će biti od 5. lipnja, a moći će se prelistati i u online verziji na njihovoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 11:44