StoryEditor
ŽivotPodrška suprugu liječniku

Potencijalna prva dama Hrvatske jedina je 'made in China', priča otvoreno o stanju u državi i svom životu, ali samo o jednome šuti: To je stvar intime!

25. studenog 2019. - 21:01

Ja ne želim biti prva dama. Ja želim biti zadnja dama, ona koja služi svim građankama i građanima, čije interese stavlja ispred svojih". Na savršenom engleskom to nam je kazala Rita Zhao Simonić, supruga bivšeg potpredsjednika Vlade u Račanovo doba, dr. Ante Simonića naime, čovjeka koji namjerava ući u utrku za predsjednika Republike Hrvatske.

Kako kaže, izaći iz komforne zone u osvit svojih zlatnih sedamdesetih, a zna se da je to dob kad je život uglavnom sređen i situiran, godine poslovično percipirane kao one u kojima se više uživa, negoli stvara. No, takvo mirovanje za sebe ne želi Riječanin Simonić, po formalnom zvanju liječnik, nekadašnji rektor Medicinskog fakulteta u Rijeci, trofejni sportaš i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini.

Dodatni podstrek za ulazak u kampanju daje mu znatno mlađa supruga Rita, koja osim što ima impresivan životopis, posjeduje i iznimnu karizmu, susretljivost, elokvenciju i, možda iznad svega, elan. Barem je takav dojam ostavila tijekom razgovora koji smo dogovorili nakon (za mnoge, ali ne i nju) mukotrpnog višesatnog snimanja, u ugodnom caffeu u blizini redakcije "Slobodne".

Pri upoznavanju potencijalna prva dama – iako joj se taj naziv ne sviđa – nas je zagrlila, pri tom djelujući uistinu zahvalno. Onda nam je uručila i mali diplomatski dar, to jest vlastite stihove ispisane kaligrafijom (koja joj je jedan od hobija) na svili. Potom nam je rečene stihove uz šalicu čaja i – otpjevala!

Zapjevala našoj novinarki

– Mi u Kini stihove običavamo pjevati, a ne čitati – odmah nam je ponudila i ljubazno objašnjenje.

Rita Simonić, rođena u Pekingu, a odrasla u San Franciscu (SAD), inače je multimedijska umjetnica, svjetski priznata fotografkinja, profesorica na sportskom Sveučilištu u Shan Dong provinciji (NR Kina) i počasna rektorica Pekinške škole za gluhe, također u Kini. Istaknuta je humanitarna djelatnica, ima više od 123.000 registriranih stalnih internetskih pratitelja...

Čitati, crtati i slikati započela je već s četiri godine, a danas, kad većinu godine provodi sa suprugom u Rijeci, najradije se opušta plivajući, roneći, slikajući te čitajući najmanje jednu knjigu tjedno!

Beletristika je zanima koliko i publicistika, a teme variraju od tradicionalne kineske medicine pa do najnovijih tehničkih dostignuća u svijetu multimedije. K tomu, prakticira i jogu koja je najviše opušta, a zbog brojnih međunarodnih angažmana često putuje interkontinentalno. Zato je i oboružana s čak četiri mobitela!

– Ne mislim da je previše, formatirano je točno za moj život na tri kontinenta: u Kini, SAD-u i ovdje u Hrvatskoj. Inače držim da ovisnost o mobitelima – dakako, kao ni bilo kakva druga ovisnost – nije dobra, a ako to oruđe znate držati pod kontrolom, nema boljeg asistenta od mobilnog uređaja – namiguje gospođa Rita, inače osvajačica brojnih slikarskih i literarnih nagrada još i prije no što je diplomirala multimedijalnu umjetnost na Sveučilištu Berkley u Kaliforniji kao najbolja studentica generacije!

– Volim taj digitalni dizajn, kad kreiram sliku pomoću čak četiri ekrana kojima sam okružena. S druge pak strane, volim slikati u "old school-maniri", u ulju. Da, baš u ulju, ne u akrilu. Volim njegovu sporost, zato velike kompozicije i stvaram po nekoliko godina – govori nam možebitna "first lady of Croatia", te zažareno pokazuje neke od svojih likovnih djela iz virtualne arhive.
Je li pomalo dosadno živjeti u mirnoj i ne baš velikoj Rijeci, nakon što je živjela u golemim svjetskim metropolama?

– Nikako, Rijeka je divna i uzbudljiva, kao i cijela Hrvatska! Ono što me u Hrvatskoj, čije ću punopravno državljanstvo uskoro po slovu zakona i dobiti jer sam šest godina u braku s Antom, najviše nadahnjuje su – ljudi. Ljepota zemlje može se pak mjeriti sa svima, znam da našu – napominjem, našu – zemlju često uspoređuju sa Švicarskom, ali Hrvatska je na izvjestan način i ljepša, drukčija. Uglavnom, Hrvatska je zemlja iz koje se ni jedna osoba ne bi smjela iseliti jer je potencijalno jako, jako bogata – smatra gospođa Simonić.

Otegotna okolnost

Je li činjenica da je Kineskinja (odrasla u Americi) otegotna okolnost u utrci njezina supruga za predsjednika? Ima, naime, jedna pjesma čiji stih spominje "čudne ljude čudnog imena"... Ili je to pak prednost?

– To je najveća prednost koja može biti! Ante ima ozbiljan i konkretan program u kojemu će staviti naglasak na reformu državne uprave i korupciju kao najveće iscrpljivače državnog novca, a ja želim iskoristiti svu snagu medija i diplomacije kako bih svojim porijeklom i životopisom Hrvatsku učinila vidljivom na svjetskoj karti, te privukla u nju investitore iz cijelog svijeta, ojačala turizam i na koncu ljude, stanovnike. One koji žele živjeti u ovom komadiću raja koji još nije dovoljno prepoznat u globalnim okvirima – najavila je uskoro možda najpoznatija hrvatska Kineskinja, dama koja – moramo reći – sve bolje barata i hrvatskim jezikom jer ga marljivo uči.

Osim što u tehničkom smislu kao jednu od prvih zadaća u novoj ulozi želi privući investitore i poslovne partnere (i ne samo iz Kine), Rita Zhao Simonić promovirat će kao prva dama neke univerzalne ljudske vrijednosti.

– Ono što je važno za blagodat i suživot svih ljudi su ljubav i nada. Vidite, ja sam iz cijeloga svijeta izabrala baš Hrvatsku zbog ljubavi, najprije prema jednom čovjeku, mom suprugu. On me osvojio izgledom, elokvencijom, poštenjem, tom dakle kombinacijom kvalitete, vrlina. Potom sam se zaljubila i u Hrvatsku; zemlja je to koja zaslužuje veliki uzlet u gospodarskom, medicinskom i svakom drugom pogledu. Zato sam naglasila važnost nade jer Hrvatska ne smije biti percipirana kao zemlja beznađa, u kojoj ne žele ostati živjeti čak ni imigranti iz puno siromašnijih zemalja – istaknula je Rita Zhao Simonić.

Zanimljivo je reći da je Kineskinja Rita po vjeroispovijesti katolkinja, no taj podatak ne drži ključnim u kampanji, niti će dijeliti ljude po vjeri ili nacionalnosti ako dođe u priliku da se njezin glas čuje.

– Moja vjera u Boga je stvar intime, a ne sredstvo političke manipulacije. Kao što sam rekla, ključna stvar su ljubav, nada i predani rad – poručila je za kraj supruga možebitnog predsjedničkog kandidata i potencijalna prva dama Hrvatske, Kineskinja Rita Zhao Simonić.

Umjetnica, novinarka, producentica...

Umjetnička djela Rite Z.S. se izlažu diljem svijeta, neka u najpoznatijim svjetskim muzejima poput Državnog muzeja Kine u Pekingu, Glavnog muzeja Kine i Nacionalnoga kineskog umjetničkog muzeja.

Devet godina radila je i kao filmska producentica i direktorica u Hollywoodu, te tri godine kao producentica međunarodnog programa na Središnjoj kineskoj državnoj televiziji, gdje je snimila više od dvjesto dokumentaraca! Uz to drži predavanja na sveučilištima diljem svijeta, uređuje časopise...

Naposljetku, uz razne hobije izdvaja i pisanje te pjevanje poezije (na više od tri oktave!) kao posebnu povlasticu, taj "desert privilegiranih".

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 23:17