StoryEditorOCM
ŽivotOPREZ!

Postavili ste novu fasadu i zamijenili prozore? Ako ste zaboravili na ovo, moguće je da ste samo pogoršali problem

Piše Anamaria Mikulić/ Sponzorirani sadržaj
16. srpnja 2024. - 08:00

Osim što vašem domu daje svjež i moderan izgled, postavljanje nove fasade i novih otvora sa sobom nosi brojne prednosti koje znatno nadilaze samu estetiku.

Jedna od najvećih prednosti je značajno povećanje energetske učinkovitosti. Stare fasade i prozori često propuštaju zrak, što rezultira gubitkom topline zimi i povećanim troškovima hlađenja u ljetnim mjesecima. Bolja izolacija povećat će energetsku učinkovitost i učiniti vaš dom ekološki prihvatljivijim.

Uz dugoročnu uštedu, povećat ćete razinu udobnosti, sigurnosti i vrijednosti nekretnine. Također, poboljšat ćete zvučnu izolaciju, što je posebno važno ako živite u blizini prometne ceste ili u samom centru grada.

Na ovo ne smijete zaboraviti 

Važno je napomenuti da zamjenom prozora i fasade objekt postaje gotovo nepropusno zatvoren. Navedeno onemogućuje prostoru da „diše“, odnosno nema cirkulacije zraka, što može narušiti kvalitetu zraka u stambenom prostoru. 

Da vaš prostor ne bi bio ispunjen zagušljivim i ustajalim zrakom, nužno je instalirati ventilacijski sustav. Tako ćete osigurati stalnu cirkulaciju svježeg zraka, spriječiti nakupljanje vlage i plijesni te omogućiti zdravo i ugodno okruženje za sve stanare.

Za razliku od većine drugih ponuđača na tržištu, I-Vent je razvio ventilacijski sustav koji nije centraliziran, što ga omogućuje jednostavnu ugradnju u već izgrađenu kuću ili stan. Drugim riječima, možete ga ugraditi bez obzira radi li se o starogradnji, novogradnji ili se vaš objekt nalazi u fazi renovacije.

Sustav izvlači potrošeni zrak i dovodi novi, čime postiže kontroliranu izmjenu. Rezultat je pročišćen zrak, zvučna izolacija jednaka kao kod zatvorenih prozora i gotovo nečujan rad sustava. Zbog elegantnog i neupadljivog dizajna uklopit će se baš u svaki interijer. 

Dvije opcije

Kvalitetno provjetravanje može se postići osnovnim sustavom bez rekuperacije ili s rekuperacijom. Pojam rekuperacije zraka podrazumijeva postupak izmjene „potrošenog" zraka svježim zrakom iz vanjske okoline.

Ovaj proces omogućava povrat toplinske energije iz ispušnog zraka i njegov prijenos na svježi, ulazni zrak, bez miješanja dvaju strujanja zraka. Zimi „potrošeni" topli zrak tijekom svog prolaska kroz rekuperator zagrijava svježi zrak izvana i dovodi topli svježi zrak u boravišni prostor. Ljeti potrošeni klimatizirani zrak tijekom prolaska kroz rekuperator hladi svježi topli zrak izvana, koji ohlađen ulazi u boravišni prostor.

U oba slučaja učinkovitost provjetravanja i uklanjanje vlage i plijesni su identični. Razlika je u tome što su sustavi s rekuperacijom energetski vrlo učinkoviti i za njih je moguće dobiti i nepovratna sredstva. Za moderne objekte jedini pametan odgovor je rekuperacija, jer se radi o energetski vrlo učinkovitim kućama.

Ušteda topline kod klasičnog hidrosenzibilnog sustava je u usporedbi s otvaranjem prozora više od 40 posto, dok su gubici kod rekuperacijskog sustava zaista minimalni.

Ulazne jedinice kod hidrosenzibilnog sustava mogu biti u zidu ili okviru prozora, dok su kod rekuperacije jedinice uvijek u zidu, stoga je potrebno napraviti više otvora. U svim slučajevima montaža je jednostavna i obavljena u jednom danu. Kod rekuperacije ponekad je potrebno instalirati dodatne kabele, ali to nisu veliki zahvati.

Rješenja i mogućnosti 

Tvrtka i-Vent d.o.o. je već od 2010. godine usredotočena na područje ventilacije na slovenskom tržištu. Njihova specijalizacija i inovativni pristup postavili su ih u poziciju vodećeg ponuđača na tom području. Njihovi ventilacijski sustavi, plod vlastitog razvoja, ne samo da se ističu po vrhunskom dizajnu, već i po učinkovitosti i trajnosti.

Ponosni su što su njihovi sustavi proizvedeni u Sloveniji, što ističe njihovu posvećenost kvaliteti i lokalnom gospodarstvu.

Njihov glavni cilj je osigurati sigurnu, ekonomičnu i zdravu kulturu stanovanja svojim klijentima. Njihova rješenja prilagođena su različitim tipovima objekata i fazama izgradnje, što omogućava širok spektar mogućnosti za njihove vjerne klijente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 16:25