StoryEditorOCM
Životposljednji ispraćaj

Pogreb kraljice Elizabete bit će ceremonijalni spektakl koji će pokazati sav sjaj ukorijenjene tradicije, na sve se pazilo! Ipak, neki su detalji mijenjani, iznenadit ćete se

Piše Marija Čović
19. rujna 2022. - 09:32
Lijes kraljice Elizabete II. na pogrebu u ponedjeljak neće vući konji nego 98 pripadnika kraljevske mornariceVictoria Jones/Afp

Kad pripadnici grenadirske garde u 10.35 sati po lokalnom vremenu (11.35 po hrvatskom) danas iznesu lijes kraljice Elizabete II. iz Westminster Hala, gdje su stotine tisuća ljudi tijekom proteklih nekoliko dana odavali počast pokojnoj vladarici, postavit će ga na 123 godine stara artiljerijska kola.

Njih će do nedaleke Westminsterske opatije konopima vući 98 mornara kraljevske mornarice, a tradicija je to koja datira još od pogreba kraljice Viktorije 1901. godine.

Lijes kraljice Viktorije, postavljen na artiljerijska kola su ulicama Windsora do kapelice sv. Jurja trebali vući konji, ali su se oni tog hladnog dana u veljači 1901. uplašili i počeli nekontrolirano kretati, postojala je realna opasnost da sruše lijes sa kola.

Kapetan princ Louis od Battenberga je intervenirao i sug...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:16