StoryEditorOCM
Život'Ako ne možeš ponovno upotrijebiti, odbij!'

Pogledajte kako je Arnold Schwarzenegger pokazao kako lomi plastičnu žlicu, glumac je na taj način prihvatio UN-ov izazov

Piše Lidija Gnjidić Krnić
1. lipnja 2018. - 12:45

Sjećate li se Ice Bucket Challengea? Širom svijeta se 2014. godine, među poznatima i nepoznatima, političarima, sportašima, glumcima, glazbenicima, raširio se izazov zalijevanja hladnom vodom kako bi se na taj način upozorilo na bolest ALS (amiotrofična lateralna skleroza), a fotografije i videa izlijevanja na glavu ledene vode zagušile su društvene mreže.

Ovih dana lansira se slična akcija, novi izazov označen kao #BeatPlasticPollution ("Pobijedimo zagađenje plastikom") koji je među prvima prihvatio bivši kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger te na Twitteru pokazao kako lomi plastičnu žlicu u korist metalne, upozoravajući na štetnost za okoliš plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

U povodu, naime, 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša kojemu je ove godine tema upravo "Beat Plastic Pollution", Ujedinjeni narodi, odnosno njihov program UN Environment, pozivaju na odbacivanje upotrebe jednokratnih plastičnih predmeta, odnosno zajedničku borbu protiv zagađenja plastikom kao jednog od velikih ekoloških izazova našeg vremena.
 


Pod motom - "Ako ne možeš ponovno upotrijebiti, odbij!" (If you can’t reuse it, refuse it!), mnogi se već pridružuju izazovu zamjene plastičnih žlica metalnima, plastičnih boca staklenima, odbacivanjem upotrebe slamki i korištenjem njihovih alternativa od ponovno iskoristivih materijala koji nisu štetni za okoliš. Dobar je primjer zagrebačke tvrtka koja proizvodi štapiće za uši - nakon što je EU prije neki dan najavio zabranu korištenja jednokratnih plastičnih predmeta, u tvrtki su promptno reagirali pebacivši se na papir kao repromaterijal za svoj proizvod.

Eric Solheim, direktor UN Environmenta, u svom je twittu pohvalio Čile koji je upravo zabranio korištenje plastičnih vrećica, rekavši kako je to moćan korak u akciji Beat Plastic Pollution; akciju je tagirao i Afroz Shah, mladi indijski odvjetnik koji je postao poznat širom svijeta nakon što je uspješno pokrenuo i okončao akciju čišćenja tonama plastike zatrpanu najveću plažu na svijetu, Versova Beach u Indiji. Izazov je prihvatio i britanski glumac Tom Felton kojega je proslavio filmski serijal "Harry Potter" i drugi.

Plastično onečišćenje postalo je epidemija, upozorava UN Environment; svake godine bacamo plastičnih predmeta dovoljno da se njima Zemlju okruži četiri puta. Veliki dio tog otpada umjesto na odlagalištima završava u okolišu, prije svega u oceanima, gdje uzrokuje pomor milijun ptica i sto tisuća sisavaca svake godine.

Kina najveći proizvođač plastike

Najveći udio u svjetskoj proizvodnji plastike ima Kina - 28 posto, EU je sa 18,5 posto izjednačen s SAD-om, a najmanje je proizvodi Rusija, 2,6 posto.

Zabrinjavajući podaci

39,9 posto sveukupnog plastičnog otpada dolazi od raznih vrsta ambalaža
500 milijardi plastičnih vrećica u svijetu se koristi svaki dan
1 milijun plastičnih boca kupujemo svake minute
10 posto sveukupnog otpada čini plastika
500 godina plastika može o(p)stati u okolišu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:00