
Svi želimo postići i održati svoju idealnu težinu – onu s kojom se osjećamo najkomotnije, najlakše i najljepše i kad nam sva odjeća iz ormara savršeno stoji.
Međutim i kada postignemo cilj, često toga nismo ni svjesni, a neki nas novi trend počne zbunjivati i tjerati da poželimo izgubiti još koji kilogram. Onda se okrećemo raznim brzim dijetama koje ne daju očekivane rezultate i eto nas, vrtimo se u začaranom krugu. A postoji li uopće neka čarobna formula kojom ćemo u kilogramima izračunati koliko bismo trebali imati težinu?
Nutricionistica Branka Mirković za Blic Ženu objasnila je da postoji, ali napominje da vaga često zna zavarati te da čak i mršava osoba može biti klinički pretila ako je, primjerice, tijekom dijete izgubila mišićnu masu umjesto masti. Zato osoba koja ima dobar omjer mišića i mišićne mase obično izgleda zdravo i zategnuto, a osoba koja ima više sala (čak i ako ima manje kilograma) je mlohava i mlitava. Indeks tjelesne masti, odnosno omjer naše visine i težine, također je jako bitan, kao i zdrava prehrana i tjelovježba. No, ono što nutricionistica posebno ističe jest da smo svi različiti, da smo jednostavno drugačije građeni te da je ono što je idealno za jednu osobu daleko od onoga što je dobro za drugu. Ipak, kilogrami nam mogu okvirno pokazati jesmo li u dobroj formi ili ipak trebamo paziti na to kako se hranimo i vodimo li zdrav život.
Zato postoje omjeri idealne težine u odnosu na građu, visinu i godine.
Nutricionistica dodaje kako se pojam idealne težine s vremenom mijenjao, posebice u posljednjih 20 godina, pa se danas od svih očekuje da budemo vitkiji nego što je nekada bilo poželjno.
- Samo stručnjak može odrediti pravu težinu za svakog od nas, no svi se možemo poslužiti malim trikom. Ako vam je ručni zglob uzak, vaša bi težina trebala biti ispod prosjeka, ako vam je ručni zglob srednje širine neka bude prosječna, a ako vam je ručni zglob izrazito širok i imate atletsku građu te dosta mišićne mase, vaša težina može biti u gornjem rasponu normalne težine – naglašava Branka Mirković.
18–25 godina: 61 kg
Djevojke u dvadesetima imaju dobar metabolizam, ali ne škodi ni redovito vježbanje, tri do četiri puta tjedno. Idealne su kardio i aerobne vježbe, vožnja bicikla, brzo hodanje i plivanje. Prava težina, prema riječima nutricionistice, za vitkije u ovoj dobi je 55 kg, za one prosječne građe 61 kg, a za one nešto krupnije građe 67 kg. Taj se ideal može održati većim unosom ribe i mesa, nešto masnijim mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem. Povremeno je čokolada dopuštena i onima koji vole slatko.
25–40 godina: 62,5 kg
Žene u tridesetima polako osjećaju usporavanje metabolizma, nešto brže dobivaju na težini, ali je i dalje lako gube. Prava mjera za vitkije dame u ovim godinama je kada vaga pokaže 56,5 kg, one prosječne građe 62,5, a one prirodno krupnije 68,5. Da bi se ta linija održala, prehrana mora biti raznolika, ali treba jesti umjerenije i malo smanjiti unos visokokalorične hrane, masnih mliječnih proizvoda i slatkiša. Tjelesna aktivnost obavezna je tri puta tjedno, uključujući plivanje i brzo hodanje te umjerenu vožnju biciklom.
40–50 godina: 64 kg
Ulaskom u peto desetljeće života, osobito nakon 45. godine, žene bi trebale drastično smanjiti unos masnog mesa i mliječnih proizvoda. Kilogrami rastu preko noći i puno ih je teže izgubiti nego u tridesetima. Zato već od 40. treba pripaziti na prehranu jer se metabolizam usporava, pa su idealne namirnice nemasno meso, riba, nemasni mliječni proizvodi, dosta svježeg voća i povrća, a što manje kruha, tjestenine, krumpira i riže. Vitke dame u ovoj bi dobi trebale imati 58 kg, prosječne 64 kg, a krupnije 70 kg. Da to postignu i održe, pomoći će im joga i plivanje dva do tri puta tjedno.
50–60 godina: 66 kg
Nakon 50. godine većina je žena već u menopauzi. Hormoni i metabolizam osjetno su usporeni, pa je za održavanje stare figure potrebno 350 do 500 kalorija manje tijekom dana. Preporučuje se jesti četiri do pet manjih obroka svaki dan te svakodnevno konzumirati nemasno meso i plavu ribu. Poželjni su lagani mliječni proizvodi, a kruh, tjestenina, riža, krumpir samo dva do tri puta tjedno i to minimalno. Dobro je tijekom dana jesti male količine voća i povrća, najbolje u obliku salate. Kolači i čokolada dopušteni su samo u posebnim prilikama. A kako bi vitkije dame u odrasloj dobi zadržale idealnih 60 kg, one prosječne tjelesne građe 66 kg, a krupnije 72 kg, trebale bi svaki dan šetati ili plivati te se baviti jogom i vježbama prilagođenim godinama.
Sve ovo se odnosi na žene prosječne visine 170 cm.
Komentari (0)
Komentiraj