StoryEditor
Životromeo marotti brižno čuva obiteljsku ‘relikviju’, instrument koji je njegov otac frane napravio po posebnoj recepturi

PODATAK ZA GUINNESSA Split ‘krije’ najlaganiju violinu na svijetu

Piše PSD.
27. rujna 2011. - 23:25
Osim što je specifičan po mnogočemu, Split u svojim njedrima krije jedan malo znan kuriozitet: najlaganiju violinu na svijetu!

Ne, nije riječ o kakvoj sviralici za početnike, nego o pravom pravcatom glazbalu teškom samo 210 grama (ili 21 “dek”!), koje je još davne 1929. godine izradio splitski majstor Frane Marotti!


Sin “Michelangela za glazbala”, kako su pokojnog graditelja i restauratora zvali, 70-godišnji Romeo Marotti nakon više desetljeća samo zbog naše ekipe i čitatelja iz kutije je izvukao obiteljsku relikviju, lagušnu violinu koju u stanu brižljivo čuva nakon očeve smrti.

To je ujedno i jedino preostalo glazbalo u posjedu obitelji od preko stotinu njih koje je otac izradio, a desetljećima se na njima sviralo u poznatim filharmonijama Europe i bivše Jugoslavije.

Doista, instrument napravljen od javora, smreke i crnog palisandra toliko je lagan da se namah doima poput igračke. No, radi se o i te kako ozbiljnom glazbalu na kojemu je, kad ga je nakon pune dvije godine izrade završio, majstor Frano prvi zagudio Schubertovu Serenadu!

- Vidite, napravljeno je od drva koje je otac impregnirao po posebnoj, svojoj kemijskoj recepturi, a potom ga dugo, dugo sušio, dorađivao, “ojačavao” lakom... Cilj je bio, na srednjem dijelu kod konjića, postići snagu i izdržljivost glazbala koje može podnijeti pritisak na žice od 25 kilograma.

Rukavica u lice

Dragocjenu violinu naslijedio je Romeo Marotti
Po sličnom se principu, recimo, “španuje” teniski reket - pojašnjava šjor Romeo, koji - iako je odrastao među violinama koje su se viseći na stropu sušile kao pršuti! - nije zaplovio u slične umjetničke vode.

Kako je, međutim, njegov otac i tvorac tako laganog instrumenta uopće došao na ideju o početku njegova građenja?

- U vrijeme kad je moj otac, inače sa stalnim angažmanom pri HNK Split, obilazio čitavu regiju kako bi popravljao i restaurirao crkvene orgulje i druga glazbala (koja je i izrađivao), u novinama se pojavila neobična vijest. Javili su da je neki majstor u Parizu izradio najlaganiju violinu na svijetu, tešku samo 31 dekagram, dok je inače prosječna težina toga glazbala oko 40, 45 dekagrama. Otac je to shvatio kao rukavicu u lice, te se bacio na mukotrpan posao kako bi izradio još laganiju violinu... - prisjeća se naš sugovornik.

Violina koju Marottijevi brižljivo čuvaju nikad nije bila službeno verificirana kod Guinnessa jer im se “nije dalo gnjavit s tim”, no dugo nakon što je došla na svijet i pustila zvuk bila je predmetom obilazaka, a mnogi su je za velik novac htjeli i kupiti.

lenka gospodnetić, foto: jakov prkić/cropix#VIOLINA#FRANEMAROTTI#ROMEOMAROTTI

Izdvojeno

30. svibanj 2020 07:21