StoryEditor
ŽivotZANIMLJIVI REZULTATI

Pod stresom ste na radnom mjestu i nikako se ne možete 'isključiti' nakon posla? Najnovije japansko istraživanje pruža jednostavno rješenje koje je dostupno svima

Piše L.L.
6. siječnja 2020. - 13:02

Najnovije istraživanje koje su proveli japanski znanstvenici pokazalo je kako se postavljanjem biljke u svoje radno okruženje možete riješiti stresa. Bilo da je riječ o bonsai drvcu ili jednostavnom kaktusu, na ovaj način možete popraviti raspoloženje tijekom radnog dana, prenosi Daily Mail.

U spomenutom eksperimentu, zaspolenici jedne firme četiri tjedna brinuli su se o određenoj biljci. Prije nego su dobili ovu obvezu, izmjereni su im krvni tlak, otkucaji srca te je napravljena procjena tjeskobe i stresa s kojima se susreću. Rezultati su pokazali da se razina stresa 'značajno smanjila' nakon što se na njihovu stolu našla biljka.

Istraživači sa Hyogo sveučilišta na Awaiju kazali su da zelenilo služi kao 'distrakcija od stresa koji sa sobom donosi život 'od 9 do 17 sati''.

- Trenutačno mnogi ljudi ne razumiju u potpunosti koliku korist biljke na radnom mjestu donose i zato smo zaključili da je važno pružiti znanstvene dokaze o tomu - kazao je dr. Masahiro Toyoda, voditelj istraživanja u kojem su sudjelovala šezdeset i tri japanska uredska radnika.

Svakome od njih ponuđen je izbor između kokedame, echeverie, bonsaija, kaktusa te cikas palme, a eksperiment se sastojao od dva dijela. Ispitanici su, u prvoj fazi, nakon što bi osjetili zamor, trebali otići na trominutnu pauzu. U tom su periodu sjedili za svojim stolovima na kojima nije bilo biljke. Taj je period trajao tjedan dana.

Drugi je dio trajao četiri tjedna, a radnom stolu ispitanika nalazila se biljka o kojoj su trebali voditi računa.

Rezultati su pokazali da se nakon druge faze prosječna razina tjeskobe smanjila sa 47,9 posto na 46,2 posto.

- Biljke u sebi sadrže one elemente koji nas čine opuštenima, kao što su vitalnost i ljepota, a oni tijekom pauze mogu odvratiti misli od posla. Gledanje u biljke ispitanike je riješilo stresa i pružilo im mogućnost da se makar na nekoliko minuta udalje i zaborave na naporan rad - stoji u tekstu koji je objavljen u časopisu HortTechnology, prenosi Daily Mail.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 07:43