StoryEditorOCM
ŽivotMRZIMO IH

Počela je sezona komaraca: znate li koji miris vole ove male krvopije, a koji ih odbijaju?

Piše MOZAIK SD
26. lipnja 2023. - 11:30

Početkom ljeta počinje potraga po trgovinama za najučinkovitijim sredstvima protiv komaraca, a pitanje "kako se riješiti komaraca" jedno je od najčešćih koje se ukucava u internetske tražilice.

Ali nisu svi jednako često pogođeni. Čini se da neke komarci više vole a neki i nemaju problema s ovim insektima. Mnogi se pitaju "Što bi mogao biti razlog za to?" Nova istraživanja sugeriraju da miris svake osobe igra glavnu ulogu.

Nedavno je objavljena studija u časopisu "Current Biology" koja je istraživala ponašanje komaraca malarije Anopheles gambiae u Zambiji u Africi. Istraživači su otkrili da su određene tvari koje ljudi izlučuju kroz svoje znojne žlijezde posebno privlačne komarcima. Komarce su snažno privukle karboksilne kiseline koje se nalaze u ljudskom znoju. Ove dvije tvari uglavnom su odgovorne za smrdljiv miris stopala i znoja, piše Brigitte.

image
Shutterstock

Prema istraživačima, acetoin, tvar na ljudskoj koži koja pridonosi rastu bakterija, također je privlačna komarcima. Prema ovom istraživanju, kratko tuširanje moglo bi vam pomoći da se zasad riješite tjelesnog mirisa. Studija je također otkrila da miris eukaliptola, odnosno oštar svježi miris eukaliptusa, ima tendenciju odvraćanja komaraca. Tvar se često nalazi u proizvodima za njegu ili kapima za kašalj.

Ipak, studiju treba uzeti s rezervom. Znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu pregledali su samo šest osoba i samo jednu vrstu komaraca. Iz rezultata stoga nije moguće izvući univerzalne zaključke o svim ljudima i komarcima na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:14