StoryEditor
ŽivotIZ PRVE RUKE

Pistorius jedino želi oprost od obitelji svoje djevojke koju je ubio, nastavnik koji ga posjećuje tvrdi da ga ne zanima ni uvjetno puštanje iz zatvora

12. listopada 2020. - 19:02

Osvajač brojnih zlatnih paraolimpijskih i drugih odličja, osuđeni ubojica Oscar Pistorius očajnički želi oprost od obitelji svoje žrtve Reeve Steenkamp, koju je ubio na Valentinovo 2013. godine u kući u kojoj su živjeli, u Pretoriji.

Južnoafrički atletičar, koji je bio prvi paraolimpijac koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, trenutačno služi zatvorsku kaznu od 13 godina i pet mjeseci u zatvoru u Pretoriji.

Njegov bivši nastavnik, 76-godišnji Bill Schroeder, koji ga posjećuje u zatvoru, rekao je medijima kako je jedino što Oscar želi oprost od Reevine obitelji.

Schroeder kaže kako je rekao Oscaru: "Da si ubio moju kćer, sumnjam da bih ti oprostio."

Rekao je i kako je 33-godišnji Oscar zabrinutiji za oprost od obitelji svoje žrtve, nego mogućnost uvjetnog otpusta iz zatvora.

Oscar je svoju djevojku, 29-godišnju manekenku Reevu, usmrtio s četiri hica iz pištolja kroz vrata kupaonice u kojoj se nalazila, a tvrdio je kako je mislio da je provalnik u kući.

Treba biti kažnjen

Reevina majka June Steenkamp kazala je medijima 2018. kako je oprostila Oscaru ubojstvo svoje kćeri, ali nikad više ne želi razgovarati s njim i smatra da treba biti kažnjen.

Ona i njezin suprug Barry jednoj su televizijskoj postaji kazali da vjeruju da je Reeva bila spakirala svoje stvari i rekla Oscaru da ga napušta večer uoči ubojstva.

U rujnu 2014. Pistorius je proglašen krivim za ubojstvo bez namjere, a mjesec dana kasnije osuđen je na pet godina zatvora.

image
AFP


Nakon žalbe tužiteljstva, na ponovljenom suđenju Pistorius je 2016. osuđen na šest godina zatvora. Slijedila je žalba prizivnom sudu koji ju je prihvatio i u studenome 2017. je njegova kazna povećana na 13 godina i pet mjeseci zatvora.

Pravo na puštanje na uvjetnu slobodu neće imati prije 2023. godine.

image
AFP


Pistoriusu su obje potkoljenice amputirane ispod koljena kad je imao 11 mjeseci, nakon što je rođen bez obiju fibija i dijela stopala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. listopad 2020 19:11