StoryEditorOCM
Životprijedlog zakona

Pilotima i stjuardesama žele zabraniti korištenje parfema, objasnili i zašto

Piše MOZAIK SD
2. listopada 2023. - 22:38

Prema novopredloženom propisu, pilotima i stjuardesama moglo bi se zabraniti korištenje parfema. Naime, indijski Ured glavnog direktora civilnog zrakoplovstva (DGCA), koji nadzire zrakoplovnu industriju zemlje, nedavno je predložio ažuriranje svojih podzakonskih akata koji su povezani s konzumacijom alkohola.

U smjernicama se navodi niz stvari, oism alkoholnih pića, koje bi mogle dovesti do pozitivnog alkotesta. Na popisu su i vodice za ispiranje usta, ali sad je tu i jedan novi odjeljak u kojemu se spominje – parfem, piše CNN.

“Nijedan član posade ne smije konzumirati nikakve lijekove/formulacije niti koristiti bilo kakve tvari kao što su vodica za ispiranje usta/gel za zube/parfem ili bilo koji sličan proizvod koji sadrži alkohol.

To može rezultirati pozitivnim rezultatom na alkotest”, navodi se u smjernicama.

Javna rasprava

Iako parfemi mogu sadržavati tragove alkohola, nejasno je može li nošenje parfema na tijelu izazvati lažno pozitivan alkotest. Ovaj novi prijedlog koji se odnosi na parfeme u javnoj je raspravi do 5. listopada.

Inače, alkoholiziranost pilota povremeni je problem u zrakoplovnoj industriji. Godine 2018. Katsutoshi Jitsukawa, pilot Japan Airlinesa, osuđen je na 10 mjeseci zatvora nakon što je alkotest obavljen nedugo nakon polijetanja pokazao da je njegova razina alkohola u krvi devet puta veća od zakonske granice.

U SAD-u, pilot Delte po imenu Gabriel Lyle Schroeder ispraćen je iz aviona prije polijetanja kada se sumnjalo da je pod utjecajem alkohola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:46