StoryEditor
ŽivotOKUSI KOJE PAMTIMO

Peka je u nas pojam dobre spize ali i dobrog društva, no što mislite znate li pripremiti meso na ovaj specifičan način?

Piše Native studio SD
2. studenog 2020. - 14:35

Teletina/janjetina ispod peke

Operite 1 kg telećih prsa, dobro ih ocijedite, potom natarite solju. U veliku zdjelu narežite 1 kapulu na četiri dijela, potom narežite mrkve i raznog sezonskog povrća (ljeti 2 balancane, 2-3 tikvice srednje veličine, 2 paprike, 2 rajčice, a zimi 1/2 kg kiselog kupusa ili 1/2 kg bijelog glavatog kupusa) i 8 krumpira srednje veličine.

Sve skupa posolite, popaprite, stavite 1 žličicu crvene slatke paprike, dobro izmiješajte i stavite u okruglu posudu koja dođe ispod peke, dodajte pripravljeno meso, zalijte s 1/2 dl ulja, 1/2 dl maslinova ulja i dodajte žlicu svinjske masti. Vatru založite, pustite da se razgori, očistite ognjište, stavite na njega posudu s mesom i krumpirima, pokrijte ugrijanom pekom, na nju nabacite žeravicu i pecite 1,5 sati.

Potom lagano podignite peku, provjerite kako je pečeno, meso preokrenite i sve skupa zalijte sokom iz peke, ponovno pokrijte pekom i pecite još 30 do 45 minuta, ovisno o jačini žara. Ovako spremljeno meso ispod peke je sočno i mekano.

„Najbolje namirnice za ovo jelo potražite u Vašoj najbližoj Tommy prodavaonici."

Sastojci:

  • 1 kg telećih prsa ili janjetine
  • 1 kapula
  • 3-4 mrkve
  • 1/2 dl maslinova ulja
  • 1/2 dl ulja
  • 1 žlica svinjske masti
  • ­sol i papar
  • crvena slatka paprika
  • juha za polijevanje
  • sezonsko povrće
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2022 23:52