StoryEditor
Životnezgodno za lopova

Sigurnije je automobil ostaviti u mračnoj ulici nego pod rasvjetom? Provale u automobile najčešće se događaju u sitne sate, ova taktika za njihovu prevenciju mogla bi vas iznenaditi

Piše Mozaik SD
5. travnja 2022. - 14:31

Gdje parkirati automobil noću? Većina ljudi preferirati osvijetljena područja, vjerujući da je to sigurnija opcija. No, britanska studija objavljena je u 'Journal of Quantitative Criminology' tvrdi upravo suprotno.

U njoj se tvrdi da je broj provala i krađa automobila u noćnim satima pao za oko pedeset posto kad je rasvjeta na tom području bila ugašena, piše HAK.

Objašnjenje je jednostavno - u mraku čak ni kriminalci ne vide dobro. 

Stoga moraju koristiti baterijsku svjetiljku, a njezin sumnjiv sjaj može se vidjeti izdaleka.

Lopov također ne može vidjeti promatra li ga se iz mraka.

image
Ilustracija/AFP


U slučaju kad je automobil parkiran na području osvijetljenom uličnom rasvjetom, lopov može proći pored auta i pogledati unutra.

Što god tada napravio, sa svjetlom mu je još lakše. To se odnosi i na provalu radi krađe cijelog automobila, i na vađenje dijelova.

Autori studije Anthony A. BragaDavid L. Weisburd devet godina su analizirali provale na četiri mjesta u Velikoj Britaniji između ponoći i pet ujutro.

Zapamtite, nije dobra ideja ostavljati dragocjenosti unutra. Čak i praznu torbu bolje je ne ostavljati na vidljivom mjestu, upozorava HAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 06:45