StoryEditor
ŽivotSIJEVALI SU BLICEVI

‘Ovo je potpuno nadrealno, proživljavamo san!‘: preuzbuđene mladenke razmijenile strastvene poljupce na prvom lezbijskom vjenčanju u Sjevernoj Irskoj

Piše Hina
11. veljače 2020. - 21:43

U Sjevernoj Irskoj vjenčale su se dvije lezbijke i postale prvi istospolni bračni par koji je to napravio nakon donošenja novog zakona koji je jučer stupio na snagu.

Robyn Peoples (26) i Sharni Edwards (27) vjenčale su se u gradu Carrickfergusu nakon prihvaćanja zakona kojim se dozvoljava brak osoba istog spola.

"Ovo je potpuno nadrealno, proživljavamo san", rekla je Sharni Edwards-Peoples i dodala da nisu očekivale da će biti prvi vjenčani homoseksualni par, te da se radi sretnoj koincidenciji.

Objasnila je da su zajedno šest godina i da su već dugo priželjkivale brak.

"Dugo smo se borile kako bismo postigle priliku da nas izjednače sa heteroseksualnim parovima", rekla je Robyn i zahvalila svima koji su sudjelovali u prosvjedima i potpisali peticije u korist legalizacije homoseksualnog braka u Sjevernoj Irskoj.

Britanski zastupnici su još u srpnju prošle godine usvojili zakon koji dozvoljava brak osoba istog spola u Sjevernoj Irskoj, dok je decentralizirana vlada te britanske pokrajine bila tri godine suspendirana nakon političko-financijskog skandala.

Skupina sjevernoirskih zastupnika se pokušala suprostaviti toj mjeri, koja bi omogućila konzervativnoj pokrajini da se svrsta uz ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, koje od 2014. dozvoljava istospolnu zajednicu, ali odbijeni su u listopadu.

Od tada je Sjeverna Irska dobila vladu i London je radio na sadržaju novog zakona, koji je omogućio prvi brak osoba istog spola ovog tjedna.

#VJENčANJE LEZBIJKI #SJEVERNA IRSKA

Izdvojeno