StoryEditorOCM
Životkazala sestra

Ovo je nekad zanimalo cijelu Jugoslaviju! Napokon je otkriveno zašto Jovanka Broz nije imala djece s Titom

Piše Mozaik SD
7. kolovoza 2024. - 21:21

Josip Broz Tito imao je nekoliko žena, a Jovanka Broz je svakako najpoznatija od njih. Naime, ni dan danas se ne zna točan datum njihovog vjenčanja. Dogodilo se to na tajnoj, intimnoj ceremoniji vjerojatno 1951. ili 1952. godine, piše zena.rs.

- Kad je prihvatila taj brak, to je bilo odlučeno i o tome se nije pričalo. Nije ni pričala o vjenčanju. Znam samo da su kumovi bili Ranković i Gošnjak. Nismo bili na vjenčanju. Bilo je sve u najužem mogućem krugu, to je bilo nešto vrlo intimno, nije se napravila velika pompa, udala se za svoju ikonu i do kraja života nije bilo nikoga drugog - napisala je njena mlađa sestra Nada Budisavljević u svojoj knjizi: ‘Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz‘.

Josip Broz Tito i Jovanka nisu imali zajedničke djece, a njezina sestra smatra da je to bila Jovankina odluka.

image

Jovanka Broz

Afp

- Najvjerojatnije je to bila njezina dobrovoljna odluka da nema djece. Jer bi to u tom trenutku moglo naštetiti Titu. Kažem najvjerojatnije jer ne znam. Njezina je žrtva za njega bila potpuna. Stavila mu se u službu od samog početka kao netko tko je odan, kao opatica koja se posvetila svojoj vjeri. Ublažila je svaki udarac koji mu je bio upućen. A onda se pravila puno jača nego što jest. Djelovala je kao čvrsta žena i to se kasnije zloupotrebljavalo - rekla je.

Nakon Titove smrti 1980. Jovanka je ostala živjeti u Beogradu, sva imovina joj je oduzeta, a policija ju je neprestano nadzirala pa je tako svoje posljednje godine života provela u svojevrsnom kućnom pritvoru. Osiromašena i ocrnjena kao bivša prva dama Jugoslavije, umrla je 2013. u bijedi od srčanog udara u dobi od 88 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2024 21:24