StoryEditorOCM
ŽivotS KOLJENA NA KOLJENO

Ovih pet bapskih priča potvrdili su stručnjaci! Ipak nisu samo puka naklapanja mama i baka

Piše MOZAIK SD
16. kolovoza 2022. - 15:10

Koliko puta ste odmahnuli rukom na neke od majčinih ili bakinih 'narodnih' savjeta poput da njihova juha liječi sve ili da je štucanje u trudnoći znak da će beba imati kosu.

E pa vjerovali ili ne stručnjaci za neke od njih tvrde da su istinite, piše National Geographic.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Pileća juha

Rijetki su ovu tvrdnju uz tolike lijekove uzeli za ozbiljno, no pokazalo se da nije tako daleko od istine kao što su mnogi mislili.

Naime, znanstvenici su utvrdili da pileća juha usporava aktivnost bijelih krvnih stanica koje dovode do upala, istaknuto je na stranicama poznate klinike "Mayo". Osim toga, kao i svaka druga tekućina, sprječava dehidraciju.

Jabuka dnevno čuva zdravlje

Istraživanje koje su 2013. proveli britanski znanstvenici, istražujući učinak jabuka na smrtnost kardiovaskularnih bolesnika starijih od 50 godina, pokazalo je da kada bi svi stanovnici Velike Britanije ove dobi jeli jednu jabuku dnevno - čak 8500 srčanih i moždanih udara godišnje bi se ili spriječili ili barem odgodili.

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

Štucanje u trudnoći znak je da će se beba roditi s kosom

Liječnici bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu proveli su istraživanje kako bi demantirali ovu tvrdnju, no pokazalo se točnim: zbog pojačanog lučenja hormona koji uzrokuje rast dlaka kod fetusa dolazi i do štucanja.

Da biste lakše zaspali, brojite ovce

Iako se čini nevjerojatnim, ova mentalna vježba zapravo u većini slučajeva djeluje. Kako je pokazao eksperiment znanstvenika s Oxforda, ispitanici koji su pokušavali zaspati zamišljajući plažu ili vodopad uložili su mnogo više energije od onih koji su zamišljali polje puno ovaca i brojali ih.

image
Caia Image/science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Čokolada ublažava menstrualne grčeve

Jeste li znali da čokolada sadrži antioksidanse koji podižu razinu serotonina u tijelu, što dodatno dovodi do opuštanja mišića i boljeg raspoloženja, objavio je National Geographic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 11:44