StoryEditor
ŽivotPred kritičnom javnosti

Ove su se Hrvatice svukle do kraja jer su željele poslati važnu poruku: Ida Prester svojim je grudima uzburkala javnost, one su to učinile prije; Velolučanku i danas pamte po golišavom angažmanu

Piše J. V.
23. listopada 2019. - 16:50
stipkovic_plakat1501-zag

Zdravstveni djelatnici godinama upozoravaju žene na važnost samopregleda dojki, o istome ih se obavještava s portala i sa plakata. Koliko god se o tome govorilo, problem je što najčešće, kažu ginekolozi, tema ostaje samo - tema.

Crna statistika potvrđuje naime da većina žena pregled o kojemu je čitala naprosto nije obavila. Stoga malo koji potez ima učinak poput onog koji može izazvati gola, k tome i poznata žene koja u datom trenutku "crta" kako pregled obaviti kod kuće.

Ida Prester jučer je učinila upravo to. Potaknuta dijagnozama unutar obitelji, objavila je video u kojemu do u detalje opisuje kako se žena treba ispipati kod kuće kako bi na vrijeme primijetila eventualnu kvržicu na grudima koja bi mogla biti prvi znak zloćudne bolesti. Ni muškarci nisu isključeni, promjene bi trebali što prije prijaviti liječniku.

Otac poznate pjevačice šokirao dijagnozom: 67-godišnji poduzetnik boluje od teške bolesti od koje rijetki muškarci obolijevaju, ali može i za njih biti fatalna; Pripazite na simptome

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Idaprester (@idaprester1985) on

"Oba moja roditelja su preživjela rak. Tata ima uredne nalaze zadnjih 25 godina, mama zadnjih 5. Živi su samo zbog rane dijagnostike. Radi svih vas mama, kćeri, prijateljica i mojih pratiteljica koje možda imaju tumor, a još ne znaju, snimila sam ovaj video. Obično žensko tijelo, grudi jedne majke, bez uljepšavanja. Tijelo nije tabu, bolest nije tabu. Drage dame - pratite ‘tutorial’, čim mozete dignite se od kompjutera, zatvorite se u wc ako ste na poslu i krenite u samopregled. Svaka minuta je važna! Sretno svima!", poručuje Ida.

Prester je ovim potezom izazvala lavinu pozitivnih komentara. Nije riječ o nečemu za što nismo čuli, nije ovo ni prva snimka samopregleda dojki kod kuće. No to što se jedna žena iz javnog života odlučila za odvažan potez i potpuno ogolila pred očima često kritične javnosti, bez uljepšavanja, i to u doba Instagrama - svakako je korak naprijed.

A u vremenu kad se golotinja ili smatra tabuom ili se pak gura ljudima pod nos, ovisno o trenutku i prigodi, ovakvi potezi postaju još važniji. Dvije su domaće umjetnice pokušavale već skrenuti pažnju na važnost prihvaćanja ženskoga tijela u svim njegovim oblicima, veličinama i stanjima. 

Pokojna slikarica, kiparica, dizajnerica i kazališna kostimografkinja, Ivana Popović u svakom je pogledu bila svestrana. Kroz svoje se angažmane pritom trudila osvijestiti javnost o tipičnim "ženskim problemima", tijelu u trudnoći i nakon nje, a nije joj strano bilo ogoliti se pred kamerama kako bi poslala sasvim jednostavnu poruku - svako je žensko tijelo lijepo.

Na tom tragu je i fotografkinja Mara Bratoš. Fotografirajući samu sebe kroz različite životne faze, doživljava obnažene "slike" kao duboku introspekciju. Mijenjanje ženskog tijela kroz trudnoću nije "groteskno", kako su neki nazvali prvu ikad javnu golu trudničku fotografiju, onu Demi Moore. Ono je lijepo, u svim svojim fazama, podvlači Bratoš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mara Bratoš (@bratosmara) on

Poruku je svojim golim tijelom svojedobno poslala i voditeljica i sportska novinarka Fani Stipković. Ona je pak za to imala sasvim drugi razlog - u kampanji "Lijepa bez krzna" pozirala je sa svojim psićem između nogu, a iako je od toga prošlo više od desetljeća, brojni ovu Velolučanku pamte upravo po tome.

A da i umjetnost ponekad zahtjeva obnažene scene, posvjedočiti mogu i neke naše glumice. Možda je prva na ovim prostorima bila Mira Furlan u "Horvatovom izboru", ali publici je sigurno najpamtljivija Lucija Šerbedžija u "Don Juanu". Poslije nje učinile su to i Nataša Janjić i Zrinka Cvitešić, što u današnje vrijeme "seksi fotografija" s društvenih mreža ne bi trebala biti vijest vrijedna ikakvih debati. 

No, sjećate se, bila je. Stoga i ovu najnoviju, kad se već o njoj priča, shvatite poučno. "Kad ste zadnji put obavile pregled?", pita Ida Prester svoje pratiteljice. Nije važno, napravite to još danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 16:50