StoryEditorOCM
ŽivotSavjeti za roditelje

Ove rečenice imaju jako loš utjecaj na dječju psihu: nemojte ih govoriti! Mislite da odgajate, a radite veliku štetu

Piše MOZAIK SD
2. lipnja 2024. - 19:52

Roditeljske riječi imaju značajan i snažan utjecaj na psihički razvoj djeteta, stoga je važno pažljivo birati što im se govori. Određeni komentari mogu neneamjerno nanijeti dugotrajnu štetu njihovom samopouzdanju i emocinalnom zdravlju.

Doktorica Tovah Klein iz Centra za razvoj djece u New Yorku navodi:

"Treba izbjegavati komentare o težini, bilo da se radi o djevojčicama ili dječacima, jer to može značajno narušiti njihovo samopouzdanje. Također, važno je omogućiti djeci da griješe i samostalno biraju stvari kako bi kroz to iskustvo učila i razvijala svoju samosvijest. Stalno im govoriti da su pametna može biti kontraproduktivno."

Nažalost, mnogi roditelji nisu svjesni ove činjenice ili ne primjećuju kako njihove riječi utječu na njihovu djecu.

Evo deset stvari koje roditelji trebaju izbjegavati izgovarati svojoj djeci:

Zašto ne možeš biti poput svog brata/sestre ?

Uspoređivanje među djecom  mogu stvoriti  osjećaj rivalstva i inferiornosti, te utjecati na njihiv psihološki razvoj, samopouzdanje i emocionalnu stabilnost. Djeca koja su stalno uspoređivana s drugima, mogu razviti visoku razinu stresa i anksioznosti zbog pritiska da budu bolji ili jednaki drugima. Svako dijete je jedinstveno i treba ga prihvatiti takvog kakvo jest.

Nikada ništa ne možeš napraviti kako treba

Ovakvi komentari umanjuju dječje samopouzdanje i mogu ih obeshrabriti od pokušaja novih stvari ili izazova. Uz ovakvu izjavu, nerijetko ide " to se tako ne radi, daj da ti pokažem", gdje tada zapravo roditelji djetetu odašilju poruku da je nesposobno. Djeca trebaju iskusiti pogreške i padove, jer iz njih uče.

image
/Shutterstock

Kako si tako glup/glupa?

Važno je djeci dopustiti da izraze svoje emocije, čak i ako se to roditeljima čini neobično ili  "glupo". To im omogućuje da se uče kroz interakciju s drugom djecom i odraslima, te će na taj način iskusiti  reakcije okoline i iz tog nešto naučiti bez osude ili sputavanja.

Prestani plakati ili ću ti dati pravi razlog za plakanje

Ovaj komentar ne pomaže u rješavanju problema i može povećati strah i anksioznost kod djeteta. Bolje je suosjećajno slušati i pomoći djetetu da se smiri. 

Tako si lijen/lijena

Označavanje djeteta negativnim epitetima može postati samoispunjavajuće proročanstvo. Umjesto toga, fokusirajte se na poticanje pozitivnog ponašanja. 

Ista/isti si otac/mater 

Negativno govorenje o drugom roditelju može zbuniti i emocionalno uznemiriti dijete, koje voli oba roditelja. To može i narušiti odnos povjerenja između djeteta i roditelja, te stvoriti negativnu atmosferu u obitelji.

Ti si tako pametan/na

Dijete kojemu se stalno govori da je pametno, zapravo gubi motivaciju da uči dalje, jer ima osjećaj da sve zna. Dobro je djetetu dati do znanja da je pametno, ali  stalno stavljati naglasak  na to kao na nešto najvažnije u životu je pogrešno.

Joj, kako si lijepa

Još jedan od stereotipa koji se često usađuje djevojčicama. Roditelji, posebno majke,time često izražavaju vlastite neispunjenje želje iz prošlosti. Učiti djecu da je izgled najvažniji i vrednovati ljude prema onome što nose je površan i krivi način razmišljanja.

image
/Shutterstock

Jako si me razočarao/la

Nametati djetetu osjećaj krivice je nešto što je, nažalost, prisutno svugdje oko nas. Iako možda izgovoreno u trenucima ljutnje, ovakve riječi mogu nanijeti duboke emocionalne rane i trajno narušiti odnos roditelja i djeteta. 

Ma tko je vidio da dječaci plaču?

Stereotipi na temelju spola počinju u vrlo ranoj dobi djeteta, pa roditelji sinovima često govore da dječaci na plaču. Na taj način ih se tjera da potiskuju svoje osjećaje, što nikako nije dobro za njihov psihički razvoj.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 18:12