StoryEditorOCM
ŽivotŠto tetoviraju Splićani?

Splitska tattoo majstorica Tea otkriva nam najpopularnije motive, priča o ‘kemikalijama‘ u tetovažama: Hajduk, grb Dalmacije, zvonik svetog Duje... Naravno da ima i ljubavnih!

14. siječnja 2022. - 14:43

Tattoo art studio Tea otvoren je 2011. godine i prvi je studio u Splitu koji je otvorila tattoo majstorica, s više od deset godina radnog iskustva. To je više nego dovoljan razlog za ćakulu s Teom Čagalj, vlasnicom Tattoo studija Tea, koji se nalazi u Zvonimirovoj ulici, u centru Splita.

To više jer je u EU-u stupila na snagu zabrana opasnih kemikalija u tetovažama, te su ograničavanjem obuhvaćene kemikalije koje uzrokuju rak ili genetske mutacije i kemikalije koje su toksične za reprodukciju te tvari koje izazivaju preosjetljivost i nadraživanje kože. Teu Čagalj pitali smo što kaže o tome da za zabranjene tvari postoji alternativa na tržištu.

– Od samog početka trudimo se izići ususret svakom klijentu i prilagoditi se njihovim idejama. Osim što nam je cilj da svaki klijent bude zadovoljan, želimo pružiti i kvalitetu te sigurnost svakome od njih. Oprema za tetoviranje kojom se koristimo je vrhunska, profesionalna oprema najboljih proizvođača tattoo opreme – kazuje nam Tea, te ističe:

– Naše boje za tetoviranje su jake i postojane, dermatološki ispitane te su trenutačno najpouzdanije boje za tetoviranje dostupne na tržištu. Tattoo art studio Tea (na web-adresi www.tattoosplit.com) pruža potpunu uslugu. Stoga, osim tetovaže i piercinga, nudimo i lasersko uklanjanje tetovaže.

image
Ambijent tattoo studija

Visoki higijenski uvjeti

U našem studiju, uz kvalitetan rad, dobijete i vrhunski ugođaj pri samom tetoviranju uz koji možete potpuno zaboraviti na bol: jako udobnu tattoo stolicu, besplatan Wi-Fi itd. Konačno i ono najvažnije: sama djelatnost tetoviranja i piercinga zahtijeva visoke higijenske uvjete koje Tattoo art studio Tea strogo provodi i na kojima inzistira zbog zaštite klijenta i održavanja struke na profesionalnoj razini – ističe Tea Čagalj.

Prostor se svakodnevno dezinficira te se u njemu koristi isključivo jednokratan i sterilan pribor, uz redovnu kontrolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcije. Svaki djelatnik ide na redovne liječničke kontrole, što također pridonosi zaštiti klijenata i obavljanju posla na profesionalnoj razini.

– U svom studiju koristila sam boje koje su bile na legalnom tržištu kupljene od dobavljača koji posjeduju certifikate te su kao takve bile odobrene kako za prodaju, tako i za rad. Europska unija je od 4. siječnja zabranila oko 4000 najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama, a, što je zanimljivo, te iste kemikalije nalaze se i u hrani koja nije zabranjena – govori nam Tea Čagalj, te naglašava:

– Moje mišljenje je da bi svaki klijent trebao imati mogućnost izbora želi li tetovažu u boji ili ne. Smatram da će se i dalje koristiti boja za tetoviranje, ali po kućama na crno, ili će klijenti odlaziti van granica EU-a po tetovažu u boji.

Na sebi imam tetovaže u zabranjenim bojama već godinama, a nikad nisam čula od kolega, a ni sama nisam imala takav slučaj, da je netko imao bilo kakvu reakciju od navedenih na bilo koju boju, osim crvene koja može izazvati alergije (osobno nisam imala takav slučaj u svom studiju), ali svakog klijenta upozorimo na to te mu predložimo testiranje prije samog tetoviranja crvenom bojom. Također nisam nikad čula da je nekome boja za tetoviranje izazvala karcinom – ističe Tea.

image
Ovdje možete zaboraviti na bol - kaže Tea

Zasad samo 'black and grey'...

– Sada radim samo "black and grey" tetovaže, dok se ne nađe alternativa na tržištu za nove boje koje neće imati navodne štetne kemikalije. Do sada sam radila sama u svom studiju, ali odnedavno sam počela održavati seminare i tečajeve za tetoviranje, gdje educiram mlade ljude koji imaju želju i talent za baviti se ovom vrstom posla. Imam u planu učiti mlade ljude, uvesti ih u svijet tetoviranja te zapošljavati mlade talente.

Obrtnička komora me je nedavno odabrala, s još dvoje kolega, za uvođenje standarda za zanimanje tattoo artist u Hrvatskoj, gdje smo nekoliko mjeseci radili na tome projektu – kaže nam splitska tattoo majstorica.

image
Diego Maradona
image
Privatni album
image
Luiđi i Bepina

Što je s motivima?

– Tetoviram sve motive. A najviše od svega volim tetovirati realizam, sve realistične slike koje radim po fotografiji; portrete ljudi, životinja, kipove, zvonike, cvijeće... i mnoge druge.

Koji motivi najčešće idu? Hajduk?

– Naravno da su česti motivi Hajduka, grb Dalmacije, zvonik svetog Duje, ali i mnogi drugi. Ima tu i ljubavnih tetovaža imena, portreta partnera, djece, datuma rođenja, ljubimaca i voljenih osoba, sjećanja i na one kojih više nema... Svaku se trudim na unikatan način uklopiti za osobu. Odbijam raditi sve što može uvrijediti nečiju vjeru, nacionalnost, sotonističke i nacističke simbole i slično. Najviše radim baš taj realizam koji volim. Takve slike i slikam za svoj Instagram i Facebook profil – zaključuje Tea Čagalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 08:28