StoryEditor
Životljubav u doba korone

Ovaj par vjenčao se usred epidemije koronavirusa: Trebao je to biti pravi dalmatinski pir, s 200 uzvanika. Nakraju smo bili sami u pustom gradu...

27. ožujka 2020. - 17:07
Antonio Miše

Trebalo je to biti slavlje s nešto manje od 200 uzvanika. Pravi dalmatinski pir, uz obitelj i prijatelje, salu i fotografe. Planiralo se duplo slavlje, štoviše, jer mladenki je na dan kad je trebala izreći "da" svom odabraniku, uz to, rođendan.

No osvanuo je 21. ožujka 2020., a Ana i Dean postali su grubo svjesni da neće uploviti u bračnu luku u prisustvu najmilijih, da neće plesati s njima do zore i feštati onako kako to inače ide, onako kako su to zamislili prije nego što su ih novonastali uvjeti strpali, kao i ostale građane Hrvatske i mnogih djelova svijeta, unutar četiri zida, zabrinute i u iščekivanju boljih dana.

U praznome Zadru

Ana Raonić (djevojački Škoda), inženjerka agroekonomije i njen suprug Dean, profesor matematike i fizike, oženili su se u potpuno praznome Zadru prema planiranome datumu. Fotografije koje su potom objavili obišle su društvene mreže. Čuli ste za onaj, nekima romantični, nekima pretjeran izraz, "ljubav u doba korone"? Ana i Dean u roku su od 24 sata postali simbol toga.

- Deset dana prije svadbe sve je još teklo prema planu. Uzvanici veseli, roditelji, braća i sestra, mi spremni i u iščekivanju veselog pira. Vjenčanica je skrojena, kolači u procesu izrade, odijelo na vješalici, cilindar spreman. Jedina neizvjesnost je bila hoće li cvjećarka moći nabaviti željene đurđice za svadbeni buket... - prisjeća se danas Dean.

Daljnji tijek događaja znate otprilike i sami. Čini se da je prošlo u hipu, pojava koronavirusa u Europi, alarmantno stanje u Italiji, restrikcije i kod nas. Zatvaranje u kuće, ograničavanje kretanja, sve se dogodilo dok smo shvatili što se događa, prisjećaju se i naši mladenci.

- Prvi veliki šok se dogodio na petak,13. Simbolično ili ne, taj nas je dan poljuljao i uveo nekakav nelagodni osjećaj neizvjesnosti. Nakon puno previranja, gledanja vijesti, osluškivanja svih mogućih savjeta, komentara, bojazni, odlučili smo se prepustiti u nadi da će se nešto pozitivno dogoditi. Situacija je bila sve ozbiljnija, zabrane sve veće, no u srijedu prije vjenčanja zvali su nas iz Matičnog ureda u Zadru te potvrdili kako se vjenčanja neće odgađati, ali da će neki posebni uvjeti biti na snazi.

Rođendan bez uzvanika

Ana je, otkriva nam, u šali znala govoriti kako će proslaviti rođendan s najviše uzvanika, a usput se i udati. 30-godišnja Zadranka dobila je kao potpunu suprotnost tome svoj grad na pladnju, potpuno prazan. Bez igdje ikoga, u jeku proljeća koje bi inače zadarske kale napunilo dupkom. 

- Nakon najave dežurnim službama i policiji, uputili smo se s uistinu najbližima, doslovno samo s roditeljima i kumovima, do Kneževe palače. Da, vjerovali ili ne, držali smo se propisanog odstojanja, u nekoliko grupa po dvoje. Na samome činu vjenčanja
prisustvovali su kumovi, matičarka i mi. Poslužilo nas je prekrasno vrijeme, pa smo odlučili to i iskoristiti. Kako je fotograf Antonio Miše bio uz nas, prošetali smo se gradom i uradili uistinu nekoliko fotografija, nama za uspomenu, priča Ana koja nije očekivala da će i fotografiranje biti nadgledano.

- Gradski redar nam je dozvolio kratko fotografiranje, i upozorio da se pridržavamo novih pravila, kaže nam Ana.

Mnogi parovi se odlučuju na odgodu. Zašto vi niste?

- Koliko je nama poznato, od ukupno pet vjenčanja najavljenih toga dana, odvila su se četiri. Nama nije bilo upitno želimo li ozakoniti našu vezu. Zbog daljnje neizvjesnosti i situacije za koju ne znamo koliko će potrajati, nismo znali za koji datum, mjesec ili godinu odgoditi sve to. Kako je sve već pošlo u krivome smjeru, kada nam se ipak ukazala prilika da 21.3. bude naš dan, prepustili smo se bez odgađanja.

Planirate li "pravu" proslavu jednom kad bude moguća?

- Svjesni smo kako prave proslave neće biti, ne bi je bilo niti da smo odgodili. Niti bi imali istu salu, bend, fotografa… Teško bi se sve uskladilo, a i pitanje je kada. Poznato je kako se za termine čeka i više od godinu dana. Puno toga je uloženo, ne samo materijalno. Ukoliko i kada nam situacija dozvoli, obilježit ćemo naše vjenčanje u krugu nama najdražih ljudi.

A svoje skromno, malo vjenčanje, pamtit će Ana i Dean cijeli život. Tužni su, kažu nam danas, samo zato što svadbi nisu mogli prisustvovati njihovi roditelji.

- Definitivno je bilo neobično zbog zaštitnih mjera odstojanja, maski i rukavica. Ali bilo je intimno, romantično i svečano. Matičarka se uistinu potrudila oko nas i veliko joj hvala na tome... Svi su se naši, naravno, htjeli veseliti s nama, ali prihvatili su našu odluku. Dobili smo puno podrške. Svi su bili uz nas, makar na daljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 21:16