StoryEditorOCM
ŽivotOPASNOST iz doma

Ovaj kućanski aparat najčešći je uzročnik požara u stanovima; ako ga imate, evo što trebate napraviti

Piše mozaik sd
14. ožujka 2024. - 09:50

"Eksplozija sušilice rublja uzrok je požara koji je 19. svibnja u 20.30 sati izbio u stanu na Bolničkoj cesti, priopćila je zagrebačka policija nakon što je provela očevid", pisali su domaći mediji prije koju godinu.

Iako bi mnogi pomislili da je riječ o izoliranom slučaju, čini se kako je upravo sušilica rublja jedan od onih kućanskih uređaja koji najčešće uzrokuju kućni požar. Pokazuje to nekoliko istraživanja, piše Jutarnji list.

Podaci Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda SAD-a procjenjuju da više od 15.000 požara u SAD-u svake godine uzrokuju sušilice, što rezultira imovinskom štetom u vrijednosti od približno 84 milijuna dolara! Krivac? Lako zapaljive dlačice koje se neprestano nakupljaju u filteru.

Slično istraživanje provela je potrošačka udruga Which?, koja je prije par godina objavila podatak da se 12.000 požara u britanskim kućanstvima u posljednje tri godine dogodilo zbog loše postavljenih ili loše održavanih kućanskih aparata. Vatrogasci u Australiji su, pak, izdali upozorenje o opasnostima koje vrebaju zbog neočišćene sušilice rublja te ustvrdili da je to jedan od deset najčešćih razloga izbijanja požara u kućanstvu.

Stručnjaci stoga snažno apeliraju na čišćenje filtera, ventilatora i ostalih mjesta na kojima se skupljaju dlačice, mucice i vlakna nakon svakog korištenja sušilice rublja. Također, napominju kako bi se otvor sušilice trebao dubinski očistiti barem dva puta godišnje.

image

Sušilica rublja i te kako je korisna, ali znači i veliku opasnost od požara (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:57