StoryEditorOCM
ŽivotOPALI PO NEKULTURI

Ova divljaštva u prometu kod nas su česta i prolaze nekažnjeno: u Njemačkoj će vas za ovo ‘rebnuti‘ sa sto tisuća eura!

Piše L. Go.
23. rujna 2024. - 07:00

Njemačka je za sve ljude s Balkana – pa i za nas u Hrvatskoj – još uvijek sinonim za kvalitetu, red i rad... Mnogi bi rado primijenili "njemački model" na svoj posao i, dakako, plaću – no, što je s kaznama? Primjerice, prometnim kaznama?

Mnogi vjerojatno ne znaju da znaju biti drakonske; najviša iznosi čak sto tisuća eura! O čemu je riječ?

Za početak, valja znati da je skala odgovornosti – sukladno riziku vezanom uz prekoračenje brzine – puno veća za vozače automobila negoli, recimo, bicikliste te ostale manje sudionike u prometu. Logično, a vidljivo je i na visini police osiguranja.

Svi vozači znaju većinu zabranjenih radnji prilikom vožnje, a uglavnom su i informirani o dozvoljenoj brzini na pojedinim dionicama ceste. No, neke stvari vozači tijekom vožnje rade, a da u mnogim slučajevima nisu svjesni koliko je za rečene aktivnosti zapriječena visoka kazna – barem u Njemačkoj, za mnoge od nas "dreamlandu", zemlji iz snova.

image
/Shutterstock

E, pa u toj lijepoj, bogatoj i uređenoj državi ne smijete baciti kroz prozor nikakvo smeće, opušak ili, nedajbože, staklenu bocu. Sustav se pobrinuo da netko tko se drzne učiniti takvo što – i bude uhvaćen – dobro "opati" po džepu.

Evo konkretnih podataka: bacanje opuška stoji između 50 i 250 eura, a točan iznos kazne ovisi o regiji u Njemačkoj. Od rečenih, kažnjivih radnji "najskuplja" je ona u Sjevernoj Rajni Westfaliji; tamo ćete, drznete li se kroz prozor baciti staklenu bocu, nadrljati u visini jednog solidnog stana u Hrvatskoj: sto tisuća eura!

Kazna je visoka čak i za njemačke prilike, primijetili bismo, i dometnuli: i neka je!

Na znanje svim vozačima-egzibicionistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 10:00