StoryEditorOCM
Životnovac za crne dane

Osim zalihe hrane i lijekova, u kući je dobro imati količinu gotovine za hitne slučajeve. Austrijanci su izračunali koliko je potrebno, nemojte se izvlačiti da nemate

Piše PSD
6. lipnja 2022. - 14:30

Vremena rata u Ukrajini, poskupljenja i nestašice živežnih namirnica, kao i potresi i poplave alarm su brojnim ljudima da stvore zalihe hrane i vode, zlu ne trebalo. Pri tome nije samo riječ o katastrofičarima i "čekačima Sudnjeg dana", nego i o "običnim" ljudima koji očekuju teške scenarije.

Njemački ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama napravio je listu za 10-dnevnu hitnu opskrbu koju bi svaki građanin trebao imati kod kuće u slučaju kriznih situacija.

Ona uključuje svakodnevne namirnice poput riže i vode, lijekove, ali i gotovinu. Njemački ured naveo je potrebu za "dovoljnom količinom gotovine kod kuće", ali nije naveo točan iznos.

Važnost gotovine Nijemci su spoznali kada je u cijeloj državi došlo do problema u kartičnom plaćanju. Kartice nisu prolazile u dućanima, problem je trajao danima, a do danas nije potpuno riješen, piše Fenix magazin.

image

Važnost gotovine Nijemci su spoznali kada je u cijeloj državi došlo do problema u kartičnom plaćanju (ilustracija)

Zeljko Puhovski/Cropix

Za razliku od neodređenih njemačkih vlasti, austrijske su eksplicitno navele iznos od "500 eura po kućanstvu u malim novčanicama". Austrijanci su čak preporučili da se gotovina za hitne slučajeve ne ostavlja ispod madraca ili knjiga. Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište. Rasprava o zalihama gotovine za hitne slučajeve još jednom jasno pokazuje koliko je današnja situacija stresna za mnoge potrošače u Njemačkoj, piše Fenix magazin.

image

Svaka kuna, euro ili cent dobro dođe, ali u crnom fondu bolje je imati novčanice nego kovanice

Neja Markičević/Cropix

Dodali bismo da je situacije stresna i za hrvatske građane, kao i za građane drugih zemalja. Dodatnu količinu strasa stvara i to što je mnogima teško, pa i nemoguće sačuvati petsto eura za crne dane. Male plaće, veliki troškovi, krediti i ovrhe mnoge su građane nagnali da svim srcem vjeruju u najbolje ishode s ufanjem da crnih dana neće biti.

Ipak, bilo bi dobro da se dio novca, ma koliko bio, ostavi sa strane, ako baš zatreba. Vremena su daleko od idiličnih.

image

Sa zalihama gotovine ne treba ni pretjerivati (ilustracija)

Davor Pongračić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 21:12