StoryEditorOCM
ŽivotNAŠI ROMEO I JULIJA

On je bio Srbin, ona Bošnjakinja: prošlo je 30 godina od tragičnog kraja zaljubljenog para koji je bježao iz Sarajeva

Piše MOZAIK SD
18. svibnja 2023. - 18:03

Na današnji dan se obilježava 30 godina od smrti Bošnjakinje Admire Ismić i Srbina Boška Brkića, koji su poginuli u bijegu iz ratnog Sarajeva, tražeći sreću negdje drugdje, piše Buka.

O njihovoj priči napisane su knjige i snimljeni filmovi, a o tragičnoj im sudbini prenosili su svi svjetski mediji.

Njihova ljubav je počela još u srednjoj školi. Upoznali su se za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, prijateljstvo je ubrzo preraslo u ljubav, a ona se nastavila i kada su glavni grad BiH zasule granate. 

Paru nije bilo važno to što je ona Bošnjakinja, a on Srbin. Boško zbog nje nije napustio Sarajevo, a iako su ih dijelili kilometri - viđali su se svaki dan. Godinu dana nakon početka rata, oni su odlučili napustiti Sarajevo.

Pet dana nakon Admirinog 25. rođendana, 18. maja 1993, krenuli su iz grada. Preko zajedničkih prijatelja su dogovorili izlazak iz Sarajeva, a vjerujući da je na snazi obustava paljbe, nisu čekali mrak - već su krenuli oko 17 sati. Nažalost, kada su stigli do Vrbanjskog mosta, snajperski metak je pogodio Boška, koji je izdahnuo na mjestu, a drugi je metak pogodio Admiru. Smrtno ranjena ona je dopuzala do svog preminulog dečka, zagrlila ga i izdahnula.

Osam dana nitko se nije usudio ukloniti njihova tijela, jer su se nalazila na "ničijoj zemlji". Tijela su izvukli pripadnici Vojske Republike Srpske i sahranili ih u Lukavici. Admirini roditelji su, poslije rata, tijela prebacili u Sarajevo pa sad  Admira i Boško počivaju na groblju Lav, jedno pored drugog.

Boško i Admira oboje su rođeni 1968. godine, a zajedno su bili od svoje 16. godine. Godine 1994. CBS je snimio dokumentarni film "Romeo and Juliet in Sarajevo", a režiju je potpisao John Zaritsky. U dokumentarcu se navodi da je ljubavna priča Boška i Admire počela na dočeku Nove godine 1984. i da su jedno drugom bili prva ljubav.

Tanja Bogdanović, Admirina prijateljica je rekla da je Admira bila potpuno drugačija. Obožavala je motocikle i znala je popravljati aute.

"Bila je pomalo divlja. Djevojke se obično boje nečega, ali se ona nije bojala ničega. Boško je bio potpuno drugačiji. Bio je tih i miran dečko, bili su potpune suprotnosti", tvrdi Bogdanović u dokumentarcu.

Boškova majka Radmila Brkić za srbijanski je RTS rekla da joj uopće nije smetalo što Admira nije bila Srpkinja. Dodala je i da su Boško i Admira planirali otići u Beograd, gdje bi se vjenčali, a zatim produžili "negdje van".

Nikada nije otkriveno tko je ubio Boška i Admiru. Nije ni utvrđeno s koje je strane metak došao. Njihov prelazak je navodno bio dogovoren, ali je netko zapucao. Jedan od mogućih uzroka vatre je smjena vojnika, tvrdi Boškova majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:28