StoryEditor
ŽivotGolgota duga 330 km

Omišanin Duje Lekšić Crv, vrhunski hrvatski treker, želi pokoriti Alpe

16. rujna 2016. - 22:05

Kad je trčanje po stijenama u pitanju, dalmatinski trekeri tu su totalni ovisnici, da ne kažemo luđaci. Tako se i jedan od najboljih hrvatskih trekera, Omišanin Duje Lekšić Crv, član splitskog TTK "Strka" i omiškog PD "Imber", ovih dana junački bori s vlastitom snagom, naročito sa psihičkim izazovima, sudjelujući u iznimno zahtjevnoj trail utrci Tor des Geants u Valle d'Aosta, planinskoj regiji u sjeverozapadnoj Italiji.

Da budemo precizni, Duje je u nedjelju ujutro 11. rujna startao iz gradića Courmayeura zaputivši se u pravu avanturu trčanja preko Alpa s ciljem da završi utrku dugu čak 330 kilometara, na kojoj ga čeka nevjerojatnih 24 tisuće metara (!) ukupnog uspona, dok je najveća visina koju će dosegnuti i preko 4000 metara. Jučer oko podne Duje je još bio u utrci, do čijeg mu je kraja ostalo "samo" pedesetak kilometara. Limit je završiti utrku do 18. rujna.

Visinska bolest

– Duje je odličan! Vjerujem da će u petak završiti utrku. Nakon nekoliko idealnih dana, danas pada jaka kiša, no nema odustajanja. Ova utrka je izrazito zahtjevna, posve drukčija od onoga što mi organiziramo u Hrvatskoj. Ovdje nisu u pitanju kilometri, nego visine, čak 24 tisuće metara ukupne visine koju treba prevaliti po strmom, teškom terenu. Nema tu toliko trčanja ni ubrzavanja, samo moraš držati vlastiti tempo i ići dalje.

Duju su malo mučili žuljevi na nogama, oglasila se neka stara ozljeda, a imao je i manjih problema s visinskom bolesti na oko 4000 metara, no čim se spustio niže, sve je bilo dobro. Spavao je jako malo, mislim samo tri sata u tri dana, a onda je konačno odspavao osam sati kako bi odradio sunčani dan prije najavljene kiše. Još samo malo pa ćemo slaviti – rekao nam je Ante Pešić Golub, koji s Vladom Kekezom i Ivanom Želalićem bodri Duju cijelim putem.

Kaže da se oko ove utrke digla velika pažnja javnosti, pa su odmorišta puna navijača i članova rodbine koji hrabre svoje favorite. Duji također jako znači domaća podrška koja mu stiže preko društvenih mreža.

– Mi ga potičemo da nastavi dalje. Kažemo mu da se samo sjeti koliko je platio startninu, 500 eura – kroz smijeh će Golub, uz napomenu da na ovoj utrci nema novčanih nagrada. Svi koji je završe dobit će paket razne sportske opreme.

Vremenski limit

Tor des Geants jedna je od najtežih utrka na svijetu sa startom i ciljem u talijanskome gradiću Courmayeuru, a vremenski joj je limit 150 sati. Natjecatelji trebaju proći zahtjevne, strme uspone u Alpama, noseći dosta teške opreme, a negdje se čak planinari via ferattom, kaže nam Marko Herman iz "Strke", koji online prati Duju.

– Vremenski uvjeti tamo se dosta brzo mijenjaju, od sunca i vrućine do kišice, magle i vjetra. Nosi se sve duplo, po dvije jakne, nepropusne hlače, kabanice, rukavice, žabice za led, svašta još. Zbog težine utrke, obično je završi oko 60 posto natjecatelja od njih 700, koliko ih može sudjelovati.

Putem su organizirana 43 odmorišta oko kojih se "vrti" čak 1200 volontera nudeći natjecateljima spavanje, hranu ili po potrebi medicinsku pomoć. Spavanje je ograničeno na par sati, a na tim punktovima natjecatelji se krijepe uz juhe, voće, energetske pločice... – kaže nam Herman.

Pobjednik Popaj

Nakon 75 sati i 10 minuta od starta, kroz cilj je prvi utrčao talijanski vatrogasac Oliviero Bosatelli, odnosno Oli Bosa ili Popaj, kako ga nazivaju mnogobrojni fanovi, njih čak 100 tisuća samo na Facebooku.

– Nisam uopće imao taktiku. Samo sam slijedio svoje osjećaje, a osjećao sam se odlično – izjavio je medijima 47-godišnji pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 17:43