StoryEditorOCM
Životna mallorci

Odzvonilo rezervacijama ležaljki ‘ručnikom i šlapama‘! Odustali od šerifa, smislili su bolje, neka Hrvatska kopira ovo

Piše Ž. S.
23. srpnja 2024. - 16:59

Španjolski otok Mallorca je odavno omiljeno turističko odredište gostiju iz cijelog svijeta, a posebno iz Njemačke i Velike Britanije. Zadnjih godina velike probleme i nezadovoljstvo stvaraju tzv. rezervacije ležaljki na plažama i hotelskim bazenima. Kamen smutnje je to što brojni gosti ostavljaju ručnike i šlape na ležaljkama dan ranije i tako ih okupiraju.

Gradska uprava grada Palme de Mallorce najavila je ukidanje "rezervacije" ostavljanjem ručnika. Naime, od 2025. godine će se ležaljke na plažama i uz hotelske bazene moći rezervirati isključivo aplikacijom, na isti način kao što se rezerviraju i kupuju sjedišta u zrakoplovima ili kino dvoranama. Rezervacija ležaljke za cijeli dan ili samo par sati obavljat će se online i cijena će biti ista za svih, a aplikacija će pokazivati koliko je ležaljki još slobodno, a koje su već rezervirane.

Španjolci su tako čvrsto odlučili uvesti reda u kaos s ručnicima, pa će na plažama Ciutat Jardi, Cala Estancia, Can Pere Antoni, Cala Major i Playa de Palma će do idućeg ljeta biti postavljene videokamere i Wi-Fi mreža. Ljudima iz gradske uprave Palma de Mallorce je dozlogrdilo "ratovanje ručnicima" na njihovom otoku.

image
/Shutterstock

Britanci su tako u svojim medijima optuživali Nijemce da ustaju u 5 sati ujutro samo kako bi ostavili ručnik na ležaljkama, a ovi im nisu ostajali dužni tvrdeći da baš gosti s Otoka prakticiraju buđenje s pijevcima radi okupacije ležaljki. Obje strane su se također optuživale za neopisivu jurnjavu za ležaljkama čim bi se u 8 ujutro otvorila vrata hotelskih bazena... Štoviše, spominjali su se i ranojutarnji trikovi ostavljanja složenih ručnika ispred vrata bazena.

Slične probleme imamo i u Hrvatskoj, ali su eto Španjolci digitaliziranjem odlučili tome stati na kraj.

Istini za volju, raspravljalo se o uvođenju tzv. šerifa za ručnike, kao što je uradio jedan hotel na Teneriffima. Od toga su u gradskoj upravi Palme de Mallorce ipak odustali, vodeći se željom da gosti na odmoru žele mir, a ne slušati česte rasprave i svađe čuvara s drugim turistima, kao što je bio slučaj na Teneriffima.

Dakle, najavljena stvar zvuči jednostavno, navode njemački mediji - izvadiš mobitel, rezerviraš ležaljku online, platiš i uživaš. No, kako će to izgledati u praksi, vidjet ćemo dogodine.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:01