StoryEditorOCM
ŽivotA bilo je spremno

Odgađa se otvorenje Božićnog sela u Docu Gornjem, vlasnik Lucić za ‘Slobodnu‘: Otvorit ćemo čim popuste mjere

26. studenog 2020. - 15:08

Božićna čarolija na sjeveroistočnim padinama Mosora i službeno je trebala početi ove subote u 17 sati kada je planirano svečano otvaranje bajkovitog Božićnog sela u Docu Gornjem, točnije zaseoku Nart, za kojeg je zaslužan je Tihomir Lucić. Međutim, nakon što je premijer Andrej Plenković javnosti predstavio nove epidemiološke mjere Lucić je odlučio sve odgoditi, a isto je jutros učinila i obitelj Salaj sa svojom Božićnom bajkom u Grabovnici pored Čazme.

- S obzirom na nove mjere koje stupaju na snagu 28. studenog, naša manifestacija se nažalost neće moći održati i svoja ćemo vrata otvoriti čim to bude moguće, odnosno kad popuste mjere, rekao nam je Lucić.

U pustopoljini, malom zbiru napuštenih starih kamenih djedovina, seocetu bez tekuće vode, kanalizacije i noćne rasvjete, ovaj je 41-godišnji vizionar prije tri godine odlučio stvoriti Božićno selo.

Priznaje nam kako u vrijeme pandemije nije nimalo lako organizirati ovu zimsku bajku s nevjerojatnih tri milijuna lampica, a sve se trebalo odvijati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Trebali su nam doći posjetitelji iz Šibenika, Zadra, Slavonije, Splita i Hercegovine.., svi su čuli za naše selo, ponosno će Tihomir.

Kako i ne bi kada je za sve trebalo itekako puno truda i rada. Čak i kada su kućice bile gotove, a prostor uređen Tihomiru je sinula još jedna zanimljiva ideja te je ovu svima nam omiljenu bajku ispunio živim životinjama, kravama, magarcima, konjima, ovcama, paunovima, guskama, fazanima, zečevima… Za razliku od prethodnih godina ove se nije planirao spektakularan program otvaranja, bio je predviđen tek vatromet.

- Plan je bio da djeca nesmetano mogu uživati gledajući sve te životinje, jahati konje, dočekao bi ih i pravi Djed Božićnjak. U odnosu na lani postavili smo dodatnih 700 tisuća lampica, pa ih sada ima tri milijuna. Osim toga proširili smo prostor za oko pet tisuća kvadrata te je bogatiji za dvije prave dalmatinske konobe koje će ipak pričekati bolja vremena da se otvore jer se mogu samo razgledati. Prve godine posjetilo nas je 25 tisuća ljudi, prošle oko 50 tisuća. Vjerujem kako su ljudi prepoznali da se u cijeli ovaj projekt ulaže velika doza ljubavi i entuzijazma, kaže Tihomir koji na prostranom području od čak 30 tisuća kvadratnih metara svim posjetiteljima, ako otvori vrata ove zime, jamči sigurnost uz poštivanje svih propisanih mjera.

A jednom kad svjetla na 500 metara nadmorske visine obasjaju hladnu nartsku noć i stari fenjeri zasvijetle umjesto javne rasvjete, dok u zraku zamiriše miris fritula i kuhanog vina s cimetom – znat ćete da je sve spremno za uživanje u najljepšoj dalmatinskoj božićnoj čaroliji.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 21:55