StoryEditor
Život'Najveća pogreška u glazbenoj industriji'

Odbačena demo snimka ranih Beatlesa na dražbi

Piše PSD.
23. studenog 2012. - 14:24
Demo snimka ranih Beatlesa koju je odbacila izdavačka kuća Decca, što se smatra najvećom pogreškom u glazbenoj industriji, ponovo se pojavila i naći će se na dražbi sljedeći tjedan, objavio je britanski Times.

Snimku je 1961. odbacio umjetnički direktor te izdavačke kuće Dick Rowe i umjesto Beatlesa potpisao bend The Tremeloes. Na osnovu iste snimke Beatlesi su kasnije potpisali za EMI i postali svjetske zvijezde.

Postoje 'bootleg' kopije te snimke, ali rijetki su imali priliku čuti originalnu master traku koja sadrži deset pjesama. Ona će se naći na dražbi u utorak po početnoj cijeni od 30 tisuća funta (280 tisuća kuna). S njom, međutim, ne dolaze i izdavačka prava i kupac će je moći koristiti samo za osobnu upotrebu.

Kristalna kvaliteta zvuka

"Apple, tvrtka koju su osnovali Beatlesi ima sva autorska prava i svatko tko pokuša objaviti taj materijal sigurno će se naći na sudu", objavila je tvrtka Fame Bureau, koja će voditi dražbu.

"Ova snimka nikad nije službeno objavljena. Jedinstvena je, a kvaliteta zvuka je kristalna", dodaje Fame Bureau.

Na snimci grupe "Silver Beatles", kako su se tada zvali, sviraju basist Paul McCartney, gitarist George Harrison, ritam gitarist John Lennon i bubnjar Pete Best, kojeg će kasnije zamijeniti Ringo Starr. Demo je snimljen u studiju Decca u West Hampsteadu, u sjevernom Londonu.

Menadžer grupe Brian Epstein zadržao je tu traku i poklonio je jednom od dužnosnika EMI-ja. On ju je prodao, ali se sada ponovo pojavila i ide na dražbu.

Dick Rowe uspio se malo iskupiti za svoj propust time što je za svoju tvrtku kasnije potpisao Rolling Stonese.

HINA, FOTO:AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 13:44