StoryEditorOCM
ŽivotMarcia Cross

‘Očajna kućanica‘ bila pogođena malo poznatim rakom: ‘Tako sam zahvalna što sam sada živa i zdrava‘

Piše MOZAIK SD
26. ožujka 2024. - 09:45

Marcia Cross jučer je proslavila 62. rođendan, te tom prilikom osvrnula se  na svoju borbu protiv malo poznatog raka.

Ovaj rođendan možda ne bi ni proslavila da nije bila na rutinskom pregledu kod ginekologa prije nekoliko godina. Prije pet godina, 2017. godine američkoj glumici dijagnosticiran je rak anusa. Njezina borba imala je dvostruki cilj: pobijediti bolest i obznaniti ovaj rak što većem broju ljudi. Glumica, koja je glumila Bree Van de Kamp u kultnoj seriji "Očajne kućanice", "zahvalna je što je živa i zdrava", rekla je za CNN 2019. godine. Sada u remisiji podiže svijest o infekciji humanim papiloma virusom (HPV), spolno prenosivoj bolesti koja je uzrokovala rak i, kako liječnici sumnjaju, suprugovom. Njezin suprug Tom Mahoney također se borio s rakom grla 2009. godine.

image

Marcia Cross u BErlinu 2022. godine

Gerald Matzka/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Teško je govoriti o tome, ali to je tako važno", rekla je za CNN. "Želim pomoći u smanjenju stigme oko raka anusa", rekla je Marcia i dodala: "Pročitala sam puno priča preživjelih od raka, a mnogim ljudima, posebno ženama, bilo je previše neugodno reći kakav rak imaju. Ima puno srama zbog toga. Želim da prestane. "

"Duboko je predana spašavanju života" i čini sve što može kako bi "educirala javnost o HPV-u". Ovaj virus pogađa veliki udio seksualno aktivnih ljudi. Često nevažan, papiloma virus može, u nekim od najtežih slučajeva, "uzrokovati rak vrata maternice i druge vrste raka", rekla je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:31