StoryEditorOCM
ŽivotISTINA NA PAPIRU

Obratite pažnju što i kako crta vaše dijete. Mogli biste se šokirati

Piše Lenka Gospodnetić
25. kolovoza 2024. - 20:47

Već smo uočili - gledajući kriminalističke filmove ili drame – da mala djeca svoj iskaz o nekom potresnom događaju daju – crtajući. Iz dječjih se crteža može štošta iščitati, možda ne baš "puna dijagnostika", ali budući da mališani vole crtati, olovka i papir (bojice evenualno) uvijek su dobar put.

Psihologinja Chloe Milavitsa kaže da se djetetovo stanje može procijeniti samo sveobuhvatnim tretmanom, ali niz aspekata koje uočavamo na crtežima može biti indikativno po pitanju nekih poteškoća ili dijagnoze. Tada je vrijeme za posjet stručnjaku, poručuje Milavitsa, donosi Index.

- Elementi na crtežu koji se ponavljaju, pogotovo ako njihova složenost ne odgovara dobi, mogu ukazivati na poremećaje iz autističnog spektra. Primjerice, dijete crta isti lik na hrpi papira, odbija crtati bilo što drugo, koristi samo jednu boju olovke ili flomastera, ili crta vrlo lijepe monograme, crta jasne geometrijske oblike i slično – približava psihologinja.

Crteži koji prikazuju nasilje ili uključuju okrutne detalje mogu ukazivati na moguću psihopatiju ili PTSP kod djeteta koje je doživjelo traumatično iskustvo, istaknula je.

- Ako dijete mlađe od sedam godina crta scene spolnih odnosa, to može ukazivati na preuranjeni spolni razvoj ili na to da ga odrasli zavode. Depresivna stanja karakteriziraju crteži s obiljem tamnih boja i naznakama samoozljeđivanja – kazala je Milavitsa, te dodala i da izostanak crtanja može biti indikativan.

- Problem je ako dijete ne pokazuje interes za crtanje, ako ne može povući crtu na papiru u dobi od tri i više godina, i/ili ne može držati olovku te ne može osjenčati područje bez da izađe izvan obrisa figure u dobi od pet do šest godina – ukazuje na, između ostaloga, neke razvojne poteškoće vezane uz finu motoriku.

Ukoliko primijetite bilo što od navedenog, dijete treba odvesti pedijatru, za početak, upućuje psihologinja za djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 15:46